Det är inte bara sanningen i Sverige som lever farligt när lögnen sätter agendan

Att DN driver en agendasättande journalistik vet de flesta, men frågan är vad de vill uppnå när de byter rubrik på en redan publicerad nyhet? Ena dagen berättar rubriken om en ensamkommande som familjehemsplacerats och våldtagit familjens dotter, nästa dag heter det att någon är misstänkt för våldtäkt i ett familjehem.

Man kan ju undra varför DN överhuvudtaget valde att berätta om det sexuella brottet? Frågan är vad som är relevant, att män våldtar är knappats en nyhet, tragiskt men inte någon nyhet. Att en ensamkommande som familjehemsplacerats våldtar familjens dotter, är däremot relevant och av allmänt intresse.

Det verkar inte bättre än att DN i efterhand vill bestämma vad som är relevant. De vill inte dra uppmärksamhet till att det handlar om en ensamkommande. Det kan man förstå med tanke på alla de lögner som omgärdar ensamkommande: de är BARN, de kommer hit ensamma, de har flytt från krig och terror när det egentligen handlar om unga män som ljugit om sin ålder, inte alla men en övervägande del av dem. De är inte ensamma, de är vad vi i vardagstal kallar för ankarbarn. De skickas iväg av familjen till Sverige för att familjen senare genom den ensamkommandes uppehållstillstånd ska kunna komma hit som nära anhörig. De har inte flytt till Sverige. De har rest från första säkra land till Sverige. Och att det blir just Sverige beror på att reglerna för ensamkommande är särskilt fördelaktiga.

Agendasättande betyder att skapa publik uppmärksamhet och intresse för frågor media väljer ut. Man är alltså inte intresserad av att reflektera verkligheten, utan istället filtrerar och skapar man en bild av den som stämmer överens med deras synsätt. Fakta är inte det viktiga utan det är att vi ska känna och tänka, precis som de tänker och känner. Och vi vet ju vad för inställning DN har i frågor om migrationen.

Att DN vill undanhålla sina läsarna information om etnicitet och härkomst hos gärningsmän i samband med nyheter om brott är knappast något kontroversiellt att påstå. Varför man likt en döende, flämtandes efter luft fortsätter är en gåta. Den stora lögnen om ensamkommande är sedan länge avslöjad.

DN:s agerande i frågor om migrationen och ensamkommande har alltid varit förkastligt. Att som DN undvika och tysta ned misshagliga aspekter av den verklighet vi lever i är faktiskt mycket värre än att berätta om den. Vem vet. Den familj vars dotter nu våldtagits av en ensamkommande hade kanske kunnat undvikas?

Det är inte bara sanningen i Sverige som lever farligt när lögnen sätter agendan, det gör också folket.

Våra traditionella medier har inte bara makten över vilken information som rapporteras, över vad och vem som granskas, utan också makten över hur vi tänker. Mediers sätt att beskriva påverkar oss, och formar vår syn på saker. Hur självständig du än känner dig så påverkas dina tankar, din syn på människan och dina politiska åsikter. Därför är det viktigt att vi fortsätter, även fast många tycker tvärtom, att lyfta fram hur media pratar om en av för folkets viktigaste frågor, migrationen.

Spider man tillräckligt mycket lögner är det till slut något som fastnar. Upprepar man en lögn tillräckligt många gånger är det till slut någon som tror på den.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Det är inte bara sanningen i Sverige som lever farligt när lögnen sätter agendan

 1. Ulf

  Just nu står Ygeman i Aktuellt och blåljuger om Sd och om S roll under andra världskriget då Sverige var genomgående tyskvänligt och hjälpte nazisterna.
  Det är många som tror på alla lögner som S skamlöst vräker ur sig.Så länge media ljuger och bedriver propaganda ,så länge kommer många att rösta på dem och det vet de om.S är ett helt ruttet falskt maktgalet lögnparti och DN samt Aftonbladet underblåser det hela.Man ljuger som metod hela tiden så människor tror det är sanning.Därför sitter S och de övriga regeringspartierna säkert trots sina misslyckanden för de anpassar lögnerna till vad som krävs för att dölja verkligheten.Framförallt när det gäller invandringen eftersom de som kommer hit är den nya väljarbasen.Det måste till ett skarpt borgerligt samarbete om det skall finnas någon chans i nästa val annars bara fortsätter det och blir värre.Frågan är ändå varför inte fler ser igenom lögnerna………både i media och från partierna.Aftonbladet och DN samt SVT och S har lögnen som sin arbetsmetod.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *