Visade blodtörstig Netanyahu – Uppsala stoppar bidrag

| 5 juni, 2019
På ett plakat framställdes Benjamin Netanyahu som en blodtörstig despot. Uppsala kommun svarar med att dra in bidragen till den palestinska organisation som ligger bakom.
Staten Israels bildande 1948 går under namnet al-Nakba (katastrofen) bland palestinier.
Det var i samband med en sådan demonstration som Ship to Gazas ordförande Jeannette Escanilla (V), inbjuden av Palestinska folkets förening Uppsala och visade upp en skylt som föreställde Benjamin Netanyahu med blod rinnande från munnen och en Davidsstjärna i pannan.
Ovanför stod texten: “Kan inte få nog”. Plakatet blev snabbt ifrågasatt, inte minst från Uppsalas KD-politiker. De frågade sig om kommunens skattepengar verkligen ska gå till föreningar som “sprider uråldrig antisemitisk propaganda”.
Kommunen agerade snabbt och de pengar som skulle ha gått till föreningen dras nu in – en summa på omkring 40 000 kronor.
– Vi såg bilderna i efterhand och kände att det här måste vi agera på, säger Mohamad Hassan (L).
– Kan man sin historia förstår man den historiska kopplingen till antisemitismen. Vi kan inte acceptera detta, och måste markera, säger han till Dagen.
Även Vänsterpartiets ledamot, som för övrigt deltog i demonstrationen, ställer sig bakom beslutet.
Mohamad Hassan tycker att det är viktigt att agera snabbt, och hoppas att fler kommuner ska ta efter Uppsala om liknande saker händer i framtiden.
– Antisemitism är ett ökande problem och vi måste vidta alla nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med det. Nolltolerans gäller, säger han.
Palestinska folkets förening i Uppsala måste nu visa en åtgärdsplan om hur de arbetar med demokratiska värderingar och mot antisemitism.
– Det är viktigt att bidragsutbetalningar baseras på grundläggande demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter, säger Lena Winterbom, direktör för arbetsmarknadsförvaltningen.
Dagen har sökt Palestinska folkets förening i Uppsala utan framgång.
Jan Ove Malmgren
Bild: Segersams blogg
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *