Tino Sanandaji: Det finns inget stöd på att Sverige byggdes av invandrare

| 9 juni, 2019

Expressen: ”Ullenhag: Vi klarar oss inte utan invandring. Efter angreppen från Nyamko Sabuni ger Erik Ullenhag nu sin syn på den i Liberalerna så infekterade frågan om invandring och integration i en stor intervju med Expressen – där han försvarar arvet efter Fredrik Reinfeldt: – Vi kan vara stolta över vad vi gjorde…Sverige hade aldrig klarat sig utan finnarna, turkarna och jugoslaverna som var med och byggde Sverige. Låt oss inte glömma bort den delen av vår historia. Låt oss inte glömma bort att Stockholms läns landsting inte skulle klara sig utan alla de människor som kommit till vårt land och går upp varje morgon och jobbar och betalar skatt”

Det finns inget stöd på att Sverige byggdes av invandrare, detta är bara populistisk invandringsromatik som enkelt motbevisas med fakta.

• Sverige blev rik innan invandring tog fart. 1940 när Sverige redan var bland världens rikaste länder var invandrare endast en procent av befolkningen. Invandring tog fart efter andra världskriget medan Sverige industrialiserades decennier tidigare, illustrerad av när företag grundades (Ericsson 1876, ASEA 1883, Scania 1891, SKF 1907, Pharmacia 1911, Astra 1913, Electrolux 1919, Volvo 1926 osv)

• Sverige hade ovärderlig nytta av utländska idéer, handel och teknologi, men detta är inte synonymt med invandring. Både då och nu tas information in främst genom andra kanaler.

• Sveriges välstånd byggdes genom liberalisering och industriell företagande, det är historierevisionism att tillskriva det till invandring. Sverige var världsledande i välstånd, demokratiska institutioner, kultur, teknologi, näringsliv osv innan invandringen tog fart. Det fåtal invandrare som bidrog till detta förtjänar uppskattning, men det gäller lika mycket de svenskar som utgjorde över 95 procent av arbetare, jordbrukare, företagare, forskare och uppfinnare som genom hård strävan över lång tid byggde Sverige.

• Omfånget av efterkrigstidens arbetsinvandring överdrift ofta. Mellan 1950 & 1970 ökade antal utrikes födda med 34 tusen från Jugoslavien, 12 tusen från Grekland, knappt 4 tusen från Turkiet och 5 tusen från Italien, dvs några promille av befolkningen. Bara finnar kom i stora tal, och även då motsvarande ett par procent av befolkningen.

• Att överhuvudtaget prata om att länder ”behöver” eller ”inte klarar sig” utan invandring är fel. Enligt Jan Ekbergs forskning gav arbetsinvandringen en samhällsvinst på ca 1 procent av BNP under perioden, det är oseriös att hävda att Sverige annars ”inte skulle klarat sig”

• Invandrare betalar in mindre till vård och övrig välfärd och har större välfärdsbehov. Med mindre invandring skulle vården ha färre patienter och mer resurser per patient. Ingenstans har vård slutat fungera på grund av låg invandring, att påstå det är bara en bluff.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Tino Sanandaji: Det finns inget stöd på att Sverige byggdes av invandrare

 1. P-A Jonsson

  De finns stöd i verkligheten att svenskt välstånd i hög grad byggdes av invandrare. Fråga ASEA i Västerås om invandringen från Italien. Fråga SAAB, NOHAB, Flygmotor m fl I Trollhättan om invandringen från Finland.

  En detalj – det är inte likhetstecken mellan när ett företag grundades och när det utvecklades som mest……

  1. Anton Berg

   Oseriöst att jämföra invandring från Finland och Italien med invandring från MENA länder. En arab läser i genomsnitt en halv bok varje år. En japan läser 20 böcker. Vem tror du blir mest kvalificerat?

  2. Christer Jönsson

   Du borde heta ‘P-K Jonsson. Läs Tinos inlägg en gång till men denna gång ordentligt.

Kommentarer är stängda.