KD menar precis som SD att politiker inte bara kan lova saker en gång vart fjärde år. Att medborgarna förtjänar bättre politiker än så.

Sveriges politiker är elaka, undantaget Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Sabuni Nyamko ( äknar henne dit 😉) Var är Stefan Löfvens, Annie Lööfs, Jonas Sjöstedts m.fl. mänsklighet?

Ebba Busch Thor röstade Ja när hon borde röstat Nej, men till hennes försvar är hennes önskan om en politik som låter barn återförenas med sina föräldrar. Vad hon inte beaktade var vilka är barnen? Och är alla som hon röstade Ja till barn? Nej det är de inte och den frågan måste hon svara på.

Ebba Busch Thor har anständighet och jag håller inte alltid med Katerina Janouch när hon skriver att KF:s snygga paketering inte räcker när politiken är rutten! Jag förstår Katerinas frustration, den delar jag och många med henne men jag har kommit till det läget att jag vill veta vad är alternativet? Är verkligen KD:s politk rakt igenom rutten? Finns det inget inom svensk politik som är bra längre? Det kanske är så men jag tror ändå vi behöver vända på debatten något och lyfta fram hoppet om en förändring.

Var inte Ebba den som öppnade upp för SD? Då jublade många och kände en strimma av hopp om att svensk politik äntligen skulle komma ur den förlamning den befunnit sig i så många år. Ebba har också liksom Åkesson sagt att Sverige de facto är ett land med många kulturer […] och att vi ska vara ett land med många kulturer, mångkulturalism är inte rätt väg att gå. https://www.svt.se/…/kd-ledaren-mangkulturalism-inte-ratt-v…

Jag vill veta: Vad är alternativet? Vilket parti är det som ensamt ska kunna rädda Sverige? Om alla partier utom ett fåtal är ruttna finns det väl ingen räddning för Sverige att tala om överhuvudtaget?

SD gillar inte AfS, KD, gillar inte AfS, inget riksdagsparti gillar AfS. Jag gillar inte AfS men ändå ser jag att ett fåtal tror på just det partiet som en slags räddning. Jag respekterar dem som tror så men jag håller inte med. Handen på hjärtat, hur stora är AfS chanser att påverka svensk politik?

SD själva har sagt att det viktiga är en alliansregering som tar hänsyn till Sveriges resurser och förmåga, och till SD:s politik i för dem viktiga frågor och en allians som lyssnar till landets och medborgarnas behov. Helt rimliga krav.

Ebba meddelade för en tid sedan på sin Facebook att KD ska samtala med samtliga riksdagspartier – även med SD – för att uppnå stöd och få igenom sin politik. Mycket, inte allt, men mycket av KD:s politik är en politik som liknar SD:s men är det tillräckligt mycket för att de kan se dem som en Allianspartner tillsammans med M.

SD vill att migrationspolitiken ska reformeras i grunden. Och för att det ska ske måste de vara i allians med partier som har samsyn i den frågan. Och även om KD:s Ja just nu kan ses som att de vill ha fri invandring är det fel, de vill precis som SD ha en stramare politik och att migrationspolitiken ska förändras i grunden.

Där både den förra Alliansregeringen och den nuvarande regeringen med Socialdemokraterna i spetsen har misslyckats, har KD, SD och M både vilja och förmåga att komma tillrätta med samhällsproblemen. Och det är bra för KD som står redo att samtala med SD som, precis som de, strävar efter den förändring Sverige behöver – på riktigt. M har inte alls samma öppning mot SD som KD men vill ändå få till viktiga förändringar.

De flesta människor förstår att alla dessa problem som Sverige präglas av inte uppstod över en natt. Allt från intresseorganisationer, till de som faktiskt berörs av problemen, har gång på gång påtalat detta och varnat för konsekvenserna av att inte vidta nödvändiga åtgärder. Det har dock, fram tills nu, fallit för döva öron hos både Socialdemokratiska och borgerliga regeringar som vägrat se problemen.

KD menar precis som SD att politiker inte bara kan lova saker en gång vart fjärde år, för att sen återgå till samma destruktiva politik så fort valet är över. Sverige förtjänar bättre än så. Medborgarna förtjänar bättre politiker än så.

Den negativa samhällsutvecklingen beror inte enbart på en sak, utan det vi ser är hur hela det svenska välfärdssamhället krackelerat till följd av åratal av generellt ansvarslös politik och svagt ledarskap.

Precis som SD säger KD att de inte kommer att acceptera kompromisser som strider mot deras grundvärderingar. Precis som SD säger KD att konfliktnivån i svensk politik måste sänkas. SD och KD kommer inte alltid att mötas, KD kommer inte alltid att lyssna på SD och tvärtom men de är trots allt redo att samtala. Och idag betyder det mycket.

Att vara oense i sak eller kring ideologiska grunder är inte osunt. Tvärtom. Men att inte kunna erkänna och att man i vissa frågor faktiskt tycker lika är djupt problematiskt. Det förhållningssättet slår tillbaka på partierna själva eftersom man därmed frivilligt avstår från möjliga politiska segrar.

Invandringen är en av de frågor som väljarna rankar som allra viktigast. Invandringspolitiken är också en nyckelfråga för att komma till rätta med de flesta stora samhällsproblem i vår tid. Det förstår även KD trots deras Ja. Den är förknippad med mycket stora kostnader, och avgör resurserna till vår välfärd. Volymer likaså, skolresultaten, kriminaliteten och bostadsbristen.

SD kommer inte stödja någon regering, KD kommer inte stödja någon regering som inte stramar upp invandringen till Sverige. I klartext innebär det att en allians mellan SD, KD och M är vad som skulle vara första steget mot ett bättre Sverige. Även om tveksamheterna kring M är större än kring KD.

På bara några decennier har Sverige förvandlats från ett av världens tryggaste länder till ett samhälle där allt fler utsätts för brott, och där upplopp utbryter med jämna mellanrum i vissa stadsdelar. SD är det parti som vill gå längst ifråga om att återställa lag och ordning.

Men hur kunde det bli så här? Och är det verkligen rimligt att fortsätta skrika att allt ät fel, ruttet och att allt går åt skogen? Skulle Sverige fungera bättre om vi nyanserade oss lite och om politiker lyssnade mer till varandra och blev lite snällare mot svenska medborgare? Jag vet inte, men jag känner ett starkt behov av att börja prata om lösningar istället för hur ruttet allt är. Även om jag kommer fortsätta göra det.

Text: Madeleine J Lilja Rönnquist och Jan Ove Malmgren

Svt…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *