Tino Sanandaji: Att invandring räddar landsbygdens kan på ytan låta rimligt…

Nationalekonomiprofessor Mats Hammarstedt punkterar myten att invandring räddar landsbygden, när det i själva verket är en börda som förvärrar deras existerande problem.

Trots att invandringshysterin hade epicentrum i Stockholms innerstad bor få flyktingar där, många dumpades i ställets på landet, som nu märker att fagra löften om att Sandviken och Fillipstad skulle tjäna på flyktingar var en blåsning.

Fenomet är inte nytt, redan på 1600-talet åkte kvacksalvare runt och utnyttjade landsbyggdens godtrogenhet att sälja på de kurer. I amerikanska västern kallas det “snake oil”, mirakelpreprerat som med dunkla mekanismer botar allt.

Att invandring räddar landsbygdens kan på ytan låta rimligt då gruppen är yngre, därtill har allmänheten svårt att förstå sambandet mellan folkmängd och arbetskraftsbehov. Många luras därför av idiotskrönan att ekonomin ”behöver” större befolkning för att inte drabbas av ”arbetskraftsbrist”.

Forskning har dock visat att invandrare trots gynnsamm åldersstruktur är en börda på ekonomi & välfärd då många saknar jobb eller jobbar lite. (Trams om arbetskraftsbrist där busstrafik och vård kollapsar utan invandring har inte undersökts av nationalekonomer, av samma skäl som cancerforskning inte studerar magiska pyramidkristaller).

Trots att dessa fakta var kända lurade hala retoriker som Erik Ullenhag och diverse kvacksalvare från “tankesmedjor” på osofistikerade kommunalpolitiker att flyktinginvandring skulle bota deras problem, ett budskap dessa känslodrivna politiker dessutom gärna ville höra.

Sverige har idag inte lika mycket skepticism mot ormolja som när Karl den Elfte 1683 stadfäste: »alla slijka qwacksalfware och landstrykare skole härifrån staden och Riket afhållas och ingen under hwarjehanda prsetext tilåtas att smöria på gemene man sine förfalskade och bedrägelige compositioner, mången til stor skada».

Alla landsbygdsbor har nytta att ta till sig de fakta professor Mats Hammarstedt pedagogisk förklarar: ”Invandring till landsbygdskommuner är således ingen lösning på problemet med en åldrande befolkning eller på kommuners ekonomiska underskott. Snarare riskerar invandring till dessa kommuner leda till att kommunernas ekonomiska problem ökar, då den dåliga integrationen av nyanlända leder till låga skatteintäkter och höga kostnader för försörjningsstöd för kommunerna”

Tino Sanandaji

Dagens Samhälle…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *