Stå upp för Sverige – ska hatet få forma vår framtid?

Stå upp för Sverige hette först Stå upp för Peter Springare. Den gruppen lämnade han på grund av alla rasistiska och rent ut sagt fruktansvärda inlägg, ett exempel: “Samla ihop alla dessa drägg i samtliga länder och avrätta dem, det är det enda språk de förstår. Finns ingen annan lösning på det här pestproblemet. har man Skadedjur ringer man Anticimex som utrotar dem, så enkelt är det”, var ett sådant inlägg.

När Peter Springare lämnade Stå upp för Sverige sprang han kulturmarxisterna ärenden, Han var plötsligt PK och som sådan skulle han nu motarbetas. Det ska inte finnas någon plats för personer som springer PK-ärenden. Medlemmarnas reaktion inför Springares ”svek” var närmast sjuklig.

I januari 2018 stängdes gruppen ner på obestämbar tid. Grundaren av gruppen påstod att anledningen var hatet mot honom.Men i ett mejl till Eskilstunakuriren meddelade han att den var bara vilande tills vidare.

I Stå upp för Sverige finns också bilder på Hitler när han gör sin “hälsning” ikläddjacka med ett hakkors. som Markström aldrig brydde sig om att plocka bort eller kommentarer som att muslimer ska utrotas helt. Varför Markström inte plockade bort dessa är inte så svårt att förstå. Hans försvar i domen är knappats godtagbar: “Jag kan inte ha koll på vad alla skriver”. Det är precis vad han som grundare och admin ska ha. Det är hans ansvar och ingen annans. Nu döms han för att han inte tagits sitt ansvar. helt rätt. Det har faktiskt inget med vår rätt att yttra oss at göra. Det som oroar mig nu är att fler kommer söka sig till gruppen i tron att de stöttar yttrandefriheten. Är det någon som funderat på vilka som är medlemmar? Och då menar jag inte den inte ont anandesvensken.

Ett hundratal medlemmar ur gruppen samlades då afghan-debatten härjade som värst i en demonstration. Utrustade med svenska flaggor skanderade man ”Ut med packet” och ”Inga afghaner på våra gator”. Någon skrek ”Hoppas ni blir våldtagna som djur”. Att man demonstrerade ser jag som en självklarhet, en majoritet av folket, liksom jag själv motsatte sig att dem utan skyddsskäl skulle få stanna. Deras sittstrejk styrdes av aktivister, och politikerna lät sig styras av aktivisterna. om det har jag skrivit om här:

När Markström kontaktade mig för ett samarbete mellan mellan ProjektSanning och Stå upp för Sverige bestämde jag mig för att följa diskussionerna i gruppen. Då hade gruppen över 150 000 medlemmar. Visst fattade jag att det förekom hat, i synnerhet efter att Markström vid två tillfällen hotat mig för att jag tackade nej till ett samarbete men jag hade aldrig kunnat förbereda mig för det jag läste. Ett brinnande sjukligt hat.

Och en vokabulär som invällare, babbe, skäggbarn, inavlade, musseåsnor, Åsne-kn***are användes för att understryka hur farliga och inavlade män från MENA-länder var. Jag funderade länge på hur tusan den kritik som framförs av oss som har substans och relevans någonsin skulle tas på allvar. Och som markström påpekade till mig: “Vad ska du kunna göra med din löjliga grupp (då) på 3000 mot min med över 150 000?”

För en stund kände jag mig maktlös. Jag ville ju att dem med möjlighet att påverka vår negativa utveckling i Sverige skulle lyssna, men varför skulle de det? Jag insåg ju att de läste precis det som jag läste i Markströms grupp. Plötsligt fattade jag varför även jag utnämndes som rasiist utan att ens ha varit medlem eller i närheten av Markström. Och i skrivande stund ser jag nu hur man börjar samla in pengar så Markström inte ska behöva ta det ansvar han borde ta. Det om något visar att man inte ser att med yttrandefriheten följer också ett ansvar.

De senaste dagarna har det skrivits och sagts mycket från människor på FB om nödvändigheten av att förstå att yttrandefriheten är viktigare än allt fruktansvärt som skrivs i Stå upp för Sverige. Det få tycks förstå är att det hat som gruppen förmedlar är ett hot mot yttrandefriheten och att med yttrandefriheten följer också ett ansvar. Jag vill poängtera att jag värnar yttrandefriheten, men jag anser att det pratas för lite om vilket ansvar som följer med yttrandefriheten.

Markström själv säger att de vill skapa opinion och att de vågar gå längre. Att skapa opinion fattar jag, det vill även jag men jag ifrågasätter vad det är för slags opinon Markström vill skapa med medlemmar som skriver: “Samla ihop alla dessa drägg i samtliga länder och avrätta dem”, eller “Finns ingen annan lösning på det här pestproblemet. har man Skadedjur ringer man Anticimex som utrotar dem, så enkelt är det”, var ett sådant inlägg.”

Varför är hata muslimer ngt man ens vill ska opinion kring? Utrotning? Varför förstår man inte kopplingen mellan haten? Hatet för judar i Sverige ökar lavinartat, svenska kvinnor/flickor våldtas som aldrig förr. Jag kan räkna upp fler exempel men är att starta ett krig mellan grupper lösningen? Allvarligt? Är det som Stå upp för Sverige vill cementera? Ni som följer mig vet att jag är starkt kritiskt till den ansvarslösa invandringen och lika ansvarslösa politker. Om det har jag skrivit spaltmeter, liksom om vad som behöver göras.

Men plötsligt förstår jag varför dem som i hemlighet till mig säger att vi är ett team och jobbar så bra tillsammans inte öppet kan försvara mig när jag hotas av Markström eller nazister. Alla dessa hudratusentals är också potentiella donationer. Och man biter inte den hand som föder en även om ma inte alltid håller med. Hoppas jag aldrig blir en sådan person.

I januari 2018 stängdes gruppen ner på obestämbar tid. Grundaren av gruppen påstod att anledningen var hatet mot honom.Men i ett mejl till Eskilstunakuriren meddelade han den var bara vilande tills vidare.

De senaste dagarna har det skrivits och sagts mycket från människor på FB om nödvändigheten av att förstå att yttrandefriheten är viktigare än allt fruktansvärt som skrivs i Stå upp för Sverige. Det få tycks förstå är att det hat som gruppen förmedlar är ett hot mot yttrandefriheten och att med yttrandefriheten följer också ett ansvar. Jag vill poängtera att jag värnar yttrandefriheten, men jag anser att det pratas för lite om vilket ansvar som följer med yttrandefriheten.

Markström själv säger att de vill skapa opinon och att de vågar gå längre. Att skapa opinon fattar jag, det vill även jag men jag ifrågasätter vad det är för slags opinon Markström vill skapa med medlemmar som skriver: “Samla ihop alla dessa drägg i samtliga länder och avrätta dem”, eller “Finns ingen annan lösning på det här pestproblemet. har man Skadedjur ringer man Anticimex som utrotar dem, så enkelt är det”, var ett sådant inlägg.”

Hur kan hata muslimer vara en politisk opinion? Då förstår man ju inte ens att att vi lever i en mångkultur. Och utrotning, vad tusan är det för en åsikt, annat än att känna skam över? Varför förstår man inte kopplingen mellan haten? Hatet för judar i Sverige ökar lavinartat, svenska kvinnor/flickor våldtas som aldrig förr. Jag kan räkna upp fler exempel men är att starta ett krig mellan grupper lösningen? Allvarligt? Är det som Stå upp för Sverige vill cementera?

Ni som följer mig vet att jag är starkt kritiskt till den ansvarslösa invandringen och lika ansvarslösa politker. Om det har jag skrivit spaltmeter, liksom om vad som behöver göras. Men plötsligt förstår jag varför dem som säger att vi är ett team och jobbar så bra tillsammans inte öppet kan försvara mig när jag hotas av nazister.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp