Tino Sanandaji: Att utmåla sin majoritetsåsikt som kontroversiell är en idiotisk självuppfyllande profetia

| 30 juni, 2019

Fascinerande reportage av Federico Moreno som väckt stor debatt, om ängslig svensk medelklass som insett att brott når de men håller tyst av skräck för sina kompisar. Den intervjuade villapappan ber att vara anonym, inte rädsla för gängen utan rädsla för PK-indoktrinerade svenskar!

“Rickard heter egentligen något annat. De tankar han ger uttryck för i det här reportaget skulle kunna leda till att han blir social paria, menar han, och därför vill han vara anonym“. När han lägger upp länk till en Brå-artikel om ökad kriminalitet blir han utskälld och får bara stöd privat.

“För ett år sedan levde akademikern Rickard, far till tre småbarn, ett annorlunda liv än i dag. Han älskade att gå kvällspromenader när barnen somnat. Han var inte rädd för att röra sig någonstans. Han trodde gott om alla. Nu ser han på sin omgivning med andra ögon. Friheten har beskurits. Han har slutat cykla till närmaste affären, slutat gå kvällspromenader, slutat ta tåget. Allt för att slippa gänget som börjat hänga vid torget…

Sedan mars har området där Rickard bor drabbats av minst fyra rån. Två mot barn som går i hans egna barns grundskola när de var på väg hem. Fyra fall av misshandel. Ett knivrån 200 meter från villan…Han försöker tala om det med kolleger. Nämner något i fikarummet men det blir genast laddad stämning. Till och med hans fru reagerar starkt när han pratar om sin oro över brottslighet och segregation…

Men han känner också uppriktig sorg och oro över att hans egna barn kan få sin frihet beskuren, att de kanske måste växa upp i ett samhälle där den trygghet han själv växte upp i ses som ett slags utopi. – Mina vänner säger att det alltid varit så här. Men nej, ingen blev rånad på väg hem från skolan när jag växte upp, åtminstone inte i den medelklassmiljö jag bodde i”

Många hånar Rickard som kastrerad, men detta är ett genuint problem att svenskar kuvats att ge en högljudd och ignorant minoritet tolkningsföreträde, till och med när de erkänner att “kriminella beskär hans barns frihet“.

I mätningar är någonstans 70–80% höger om brottsfrågor medan 60-70% av de som utrycker åsikt stödjer restriktiv migrationspolitisk. Ändå låter de en rabiat minoritet köra över de genom att vara svaga och acceptera deras tolkningsföreträde. Aggressivt faktaresistenta skäller och tyranniserar med personangrepp, medan den hunsade majoriteten backar, ber om ursäkt, sväljer premissen att de gjort fel, självcensurerar, panikslaget drar i andra att inte göra motstånd och sprider irrationell defeatism.

Allt detta handlar om psykologi, siffrorna talar sitt tydliga språk om opinionen, och om ni har föreställningen ”man får inte säga så” är ni del av problemet. Ett element är martyrkomplex där en del ger upplopp för sin ångest genom springa runt och skrika att allt är förlorat och att alla hatar deras åsikter, trots att det är tvärtom. Att utmåla sin majoritetsåsikt som kontroversiell är en idiotisk självuppfyllande profetia.

Tino Sanandaji

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •