Är Nyamko Sabuni (L) ett besvär, en pinsamhet rent av?

Sabuni-moments då? Med Nyamko Sabuni fick Sverige och L ett historiskt stort genomslag. Men “vithetsnormskämparna” har det tufft nu. 

Är Nyamko Sabuni ett besvär, en pinsamhet rent av? Ja, det är klart hon är ett besvär? En pinsamhet till och med. Här får vi vår första svarat partiledare. Hon kom till Sverige som flykting, men än syns inte ens några hyllningar till eller Obama-moments?

Sverige har fått sin första svarta partiledare som dessutom som kom hit som hit som flykting. Var är hennes hyllning, nominering till årets kvinna, flygresan till Obama för att tala om hur det är att vara den första?

Hipsterserna måste vara helt av banan nu. Sabuni har ju lyckats knäcka en knäckfråga som varit deras livsluft så länge. Den en förhärskade Vithetsnormen, eller har insikten om att tala hudfärg kanske faktiskt är RASISM? Fredspris borde ligga väldigt nära till hands för Nyamko, eller hur?

Många hipsters som kommer få byta jobb nu, kanske med både mode och frisyr. Vem minns inte: “Hos oss är vita människors åsikter inte välkomna”, skrev Makthavarna, en separatistisk nätplattform för så kallade rasifierade, i Nöjesguiden när de lanserades för två år sedan: ”Vi som rasifieras hamnar i skuggan och tas inte på allvar av den vita kroppen.” ”De som inte själva har upplevt rasism ska inte heller få uttala sig.”

Vita män i synnerhet har i synnerhet fått klä skott för den förhärskande och förgiftande vithetsnormen. Min man tillhör den, flera av mina närmsta läsare gör det, flera av mina fantastiska kvinnliga läsare som också gifta med vita män, får göra det.  Det ser minst sagt illavarslande ut. Vita män varthän man vänder sig. 

I Sverige är den vita mannen skyldig för nästan allt som är dåligt: gruppvåldtäkter, bilbränder, sprängningar, att luckor  behandlas annorlunda.  Att just dagens vita män inte medverkat i alla de vita männens fruktansvärda händelser sedan århundraden tillbaka befriar och inte dagens vita man. EN VIT MANS SKULD ÄR FÖR ALLTID  och straffet gäller till den dagen den vita mannens generation är slut. 

Rasismen i Sverige är utbredd, trots att man också  kunnat visa det motsatta. Istället argumenteras för att rasismen är visst lika utbredd, men numera dold. Därför har man uppfunnit en mängd olika begrepp för att bevara idén om den vita rasismens närvaro. Det finns avsiktlig rasism, och så finns det oavsiktlig rasism, som är undermedveten. Det finns öppen rasism och smygrasism. Rasismen är subtil, dold, maskerad eller uppenbar. Det finns elakartad, godartad och välvillig rasismRasismen 

Det är nu insikten kommer slå till. När människors medfödda egenskaper – kön, etnicitet eller sexuell läggning – får styra politiska val så hamnar åsikterna och argumenten automatiskt i bakgrunden. Ser man förtroendevalda som aktivister och att det viktiga inte är vad denne står för utan att han inte heter Johansson – ja då sätter man han i halsen när man inser att Nyamko Sabuni nu är partiledare för Liberalerna

Vithetsnormsaktivisterna bör så snart de orkar  förstå att politiker är individer med egna åsikter och argument, och bör väljas som sådana. Det är åsikterna som är politiken, inte etniciteten, könet eller ens partipiskan.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp