Tino Sanandaji: Intervjuad av Dagens Industri om invandring i regnet, bra frågor av Jon Åsberg som vanligt.

”Tino Sanandaji som skrivit en bok om integrationsfrågan ”Massutmaning”, tycker att förslagen om obligatorisk SFI och förskola för barn till invandrare för att tidigt etablera svenska språket är bra. Vad ger du för betyg till Moderaternas nya integrationspolitik?

”Den får fyra stjärnor av fem då jag tycker det var flera bra förslag.

Vad skulle krävas för att de skulle få fem av fem?

”En del av förslagen låter politiskt bra men är lite billiga poänger. Man ska inte ge folk tolkar, men kan man inte göra undantag för äldre eller folk som har inlärningsproblem. Tänk om någon har blivit utsatt för våld eller brott och inte kan svenska, ska de inte få tolk då?”

Vidare anser Sanandaji att det stora problemet med integration i Sverige är volymerna som han menar är kraftiga med exempelvis anhöriginvandring. Detta trots att antalet asylsökanden har minskat.

Han menar även att alliansen bidragit till ökade volymer genom att öppna upp för lågkvalificerad arbetskraftsinvandring.

När det gäller integration håller Sanandaji med om att utbildning och arbete är prioriterade områden.

”Det man märker nu när det är högkonjunktur är att det blir lättare för invandrare och invandrare är på marginalen en grupp som är extra känsliga för hur stark arbetsmarknaden är.”

Han anser att det satsas för mycket på arbetsmarknadspolitiska åtgärder för invandrare istället för att satsa på att få hela ekonomin att växa och därmed öka efterfrågan på medelkvalificerade jobb. Detta menar han skulle minska behovet av åtgärder, som inte alltid fungerar, då människor automatiskt skulle få riktiga jobb.

”Moderaterna har en massa heliga kor som de var med och införde under allianstiden som de inte riktigt vågar släppa. Exempelvis fejkjobben. De säger hela tiden i nyheter och så att sysselsättningen ökar men väldigt mycket är inte riktiga jobb.”

Vad behöver man göra som man inte gör i dag?
”Man skulle ordentligt kunna skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring. Istället för att jobb går till någon från Indien så borde jobb gå till invandrare vi redan tagit emot. Det är ju otänkbart både för Socialdemokraterna och Moderaterna.”

Tino Sanandaji

Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *