Afghaner sittstrejkar på Norra Bantorget (igen) – vill stanna i Sverige

Flera afghanska familjer som nyligen fått avslag på asylansökan sittstrejkar just nu på Norra Bantorget.

De vill stanna i Sverige och genom protesten få hjälp av politikerna i riksdagen.

– Afghanistan är inte en säker plats. Jag vill stanna i Sverige, säger Masuoma Ataayi.

Där råder det delade uppfattningar. En journalist som bott i flera år Kabul har aldrig känt oro över att bo i staden.

Tillsammans med vänstern kommer afghanerna (sic) att ligga på för att migrationsöverdomstolen ska överpröva migrationsdomstolens beslut. Det är förstås inte oväntat. Socialdemokrater och vänsterfolk stöder alltid särbehandling när det handlar om hur resurserna skall fördelas i Sverige.

Det är viktigt att komma ihåg att blir det avslag även hos migrationsöverdomstolen kan och får INTE Sveriges riksdag gå emot beslutet. I det fallet är migrationsöverdomstolen högsta beslutande organ. Omvänt gäller att om migrationsöverdomstolen yrkar på att de asylsökande får stanna kan Sveriges riksdag fatta beslut om avvisning. I det senare fallet handlar det då om rikets säkerhet.

Kabul, Afghanistan

På migrationsverkets hemsida står att myndigheten bedömer att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig, men att den varierar inom och mellan olika provinser.

Konflikten i landet har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna.

Avslutningsvis en berättelse från en journalist som bor och arbetar i Kabul.

“Efter att ha bott i Kabul sedan 2015 säger frilansjournalisten Franz J Marty: “Staden är inte så farlig som alla tror”.

Afghanistan är ett land i krig och till och med huvudstaden Kabul är alldeles för farlig för att man ska kunna skicka någon dit – det är argument man ofta hör. Men hur är det egentligen att bo i Kabul?

Jag bor inte i något högsäkerhetsområde. När jag förflyttar mig i staden brukar jag gå till fots. Jag äter inte på dyra restauranger med vakter, utan på små, slitna lokala ställen eller köper gautmat från vagnar.

Jag lever mer eller mindre som en vanlig afghan så jag vågar säga att jag har en ganska bra bild av vardagslivet i Kabul.

Jag har aldrig någonsin – inte en enda gång – varit rädd eller ännu mindre fruktat för mitt liv i Afghanistans huvudstad.

Kabul är inte det helveteshål som människor i Europa tänker sig. I slutänden är problemet att vår syn på Afghanistan verkar ha fördunklats av en irrationell rädsla som hindrar de flesta från att se verkligheten i Afghanistan.

Och den verkligheten som jag mött under mina nästan tre år i Kabul är att staden inte är hälften så farlig som alla tror.”

Det är uppenbarligen skillnad på att som utlänning bo och arbeta i Kabul som att vara afghan som flyr därifrån. 

Märkligt kan man tycka.

Jan-Ove Malmgren

https://mitti.se/nyheter/afghaner-sittstrejkar-bantorget/?omrade=vasastan&view=app

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Afghaner sittstrejkar på Norra Bantorget (igen) – vill stanna i Sverige

 1. Sahba Farkhondeh

  Problemet är det att minst hälften av de afghanska familjer som ska utvisas har bott i Iran och kommer därifrån. Att skicka de här familjerna till Afghanistan gör livet mycket svårt för dem. De flesta önskar skickas till Iran där har de vänner och bekanter. Men nu har deras desperation gjort livet som helvete för dem. Speciellt föräldrarna känner stor oro för sina barns framtid och är orolig för ovissheten när det gäller jobb och bostad i Afghanistan. Deras barn har behandlas på bästa sättet i Sverige och blivit ”bortskämda” och nu föräldrarna är desperata för att de inte vet hur ska de och familjen ska kunna vänja sig med ett live i fattigdom och misär i Afghanistan. För de är det som att kastas ut från paradiset till helvetet.

  Svar
  1. Andersson

   Har de tagit sig till Europa, Sverige kan de säkert mäkta med resan till familjerna i Iran från Afghanistan. Tror du inte det?

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *