MALMÖ PRIDE. Värdegrundshärskarna får 1,8 milj medan vart fjärde barn lever i fattigdom…

…och så klart är inte SD inte välkomna i Malmö Pride

Malmö stad är en stad på lever på allmosor från andra. Varje krona är någon annans. Ändå ges Organisationen bakom Malmö Pride inför årets festival och pridetåg ett kommunalt bidrag på 1,8 miljoner kronor. Skattepengarna som ska till förberedelser inför ett deltagande i World Pride 2021. 

Det fanns ett parti som röstade Nej till bidraget och det var SD, och nu är de inte välkomna att delta i festivalen. Magnus Olsson, kommunalråd för SD Malmö säger dock: “Vi ser ingen anledning till att bevilja skattemedel till organisationer som ägnar sig åt att smutskasta bland annat vårt parti.” 

Detta är den vanliga traditionella västerländska synen på demokrati idag.  Enligt den finns inte längre förståelsen för att om en demokrati ska var frisk måste det finna utrymme för åsiktsfrihet, yttrandefrihet, fri åsiktsbildning, fri debatt. Och att det är när endast alla politiska alternativ antingen fått höras eller delta som väljaren/medborgaren på ett underbyggt sätt kan forma sin egen ståndpunkt inför partierna eller val. Men det har aldrig dem som hör Värdegrundsdemokraterna ansett. Här är det som alla vet istället en knippe åsikter, eller ett åsiktspaketet om man så vill, som brukar kallas ”demokratiska värderingar”, eller ännu hellre ”demokratisk värdegrund” som gäller. Inget nytt under solen med andra ord. 

Allt är precis vanligt. Pride har mer och mer blivit en politiserad organisation som ofta favoriserar vissa partier och vänder sig mot andra. Pride har inte på länge varit särskilt inkluderande, opolitisk eller trevlig träffpunkt, idag är det en gigantisk och svindyr vänster- och feministfestival som bland annat berövar fattiga barn i Malmö stad mer stöd. Ja så är det faktiskt. 

Alarmerande är att kommunen anser sig ha råd att bidra med 1,8 miljoner till festivalen. Jag förstår att alla vi vill vara med i den högst politiserande rörelsen, polisen, kommunen, ja i stort sett varje grupp som antingen man är en del av Värdegrundssoldaterna eller känner manad av Värdegrundshotet att delta, men Malmö måste rätta munnen efter matsäcken.

Malmö stad är en fattig stad. Det är en stad som på fyrtio år gått från att vara en välmående arbetarstad till en av landets fattigaste kommuner. Skyhög arbetslöshet. Stor invandring. Växande klyftor. Social oro. Staden är en häxbrygd av elände och har därför också kommit att bli hela Sveriges kris. 

Rädda Barnen slog 2018 fast att barnfattigdomen i Sverige minskar – men att det samtidigt lever fler än var fjärde barn i Malmö i fattigdom. Enligt rapporten lever 186 000 barn i utsatthet i Sverige idag och bland barn med utländsk bakgrund är fattigdomen sju gånger högre än för barn med båda föräldrarna från Sverige. Det är den högsta siffran i landet. Barn som växer upp i fattigdom har det extremt tufft. De har en mindre aktiv fritid, löper större risk för sämre skolresultat och för sämre hälsa som vuxna. Och självklart ökar risken för att hamna i kriminalitet. För att fatta politiska beslut som gör skillnad i fattiga barns vardag, som i Malmö, skulle 1,8 miljoner kunnat gjort stor skillnad. Det är faktiskt viktigare att fattiga barn tas ur sin fattigdom än att vuxna ges möjlighet att anordna Pride. 

https://24malmo.se/rapport-visar-flest-fattiga-barn-i-malmo_5f47e3f5


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp