Tino Sanandaji: Invandring är en börda som förvärrar vårdens resursbrist…

Barnläkare Mats Reimer om invandrares vårdbehov.

”Asylmigration har av vissa setts som räddningen för vårdsektorns personalbrist. Detta är önsketänkande; tvärtom har de med utländsk bakgrund ett större (åldersstandardiserat) vårdbehov än den infödda befolkningen…Dessutom har vi svårare att leverera god vård när patient och läkare har kommunikationsproblem. Alla som genomfört ett tolksamtal vet att de tar minst dubbelt så lång tid och ger ändå mindre information”

Tidigare har Socialstyrelsen och Västra Götalandsregionen visat att invandrare i snitt har högre vårdbehov, vilket innebär att invandring ökar resursbrist. Ändå fortsätter politiker och media lura allmänheten med det falsk budskapet att invandring är nödvändigt när det tvärtom tynger vården.

Om säg 20 procent av vårdpersonal är invandrare medan gruppen står för 15 procen av skatteintäkter och 25 procent av vårdbehov tynger invandring vården. Men eftersom politiker av är desperata att försvara invandringen luras de genom att utse äldre svenskar till syndabockar och skrämma lättlurade att vården skulle kollapsa utan invandring.

Det är egentligen otroligt att ett så korkad argument fungerar, de flesta bör själva vara smarta nog att förstå att vården inte bara består av personal utan även av patienter. Ett skäl är att sentimentala människor vill visa sig toleranta med klyshor som ”på vår avledning skulle vi inte klara oss utan alla invandrare”. Det fördummande känsoloruset stänger av deras logik så de lyckas missa att mycket av vårdbehovet är till invandrare.

Invandring är en börda som förvärrar vårdens resursbrist, det är oseriöst att diskutera en demografisk grupps tillskott av personal och skattepengar men bortse från gruppens ännu större minuspost som brukare av vården.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

8 tankar på “Tino Sanandaji: Invandring är en börda som förvärrar vårdens resursbrist…

 1. G hellekant

  Mot dumheten kämpar även gudarna
  Förgäves!

 2. Liam McCarthy

  Sverige är inte speciellt, alla länder som haft någon form av invandring har gått igenom, inklusive USA. Missvisande statistik används i dessa frågor av olika instanser, vilket är kopplat till Islamofobi och främlingshat. Faktum är att alla länder tjänar i längden på invandring och Sverige behöver minst 100 000 ytterligare vuxna personer som arbetar inom offentlig sektor för att ta hand om de äldre etniska svenskar, vars familj lämnar de till ålderdomshem bland annat. Att offentlig och privat sjukvård i Sverige har sina brister är inget att förneka, men det beror även på andra faktorer, som Tino passande nog aldrig tar upp i sina studier och debatter. How convenient?!

  1. Jonas

   Det är tur att invandrare inte har några vårdbehov, inte åldras och lär sig svenska snabbt.
   Annars blir invandring för att lösa äldre/sjukvårdens problem ett pyramidspel alá Bernie Madoff.

  2. Matte F

   Peka då på hur “lönsam” de senaste 20 årens invandring är. Leta gärna fram fakta.
   Kom inte med DN:s tolkning av OECD rapporten där man hävdade att allt var skimrande bra när rapporten i själva verket talade om att det går back. Om journalisten bara läst, åtminstone sammanfattningen i slutet.
   Kom inte heller med Sandvikens “jättevinst” på invandringen som var ett beställningsjobb av sossar till sossar för att försöka lura folk.
   Kom med fakta som inte visar sig vara som dessa nyss nämnda felaktigheter.

 3. Tomas Hörz

  Är det inte Du som är desperat att försvara Din främlingsfienylighet

 4. Jonas E

  Beräkningar, fakta och logik är väl inte rasism, det är mer realism Tomas. Tinos forskning har ingenting med främlingsfientlighet att göra. Anledningen är att belysa något som samtliga människor i vårt land är berättigad att bli upplyst om. Omständigheter förändras kontinuerligt och det är bra att någon har koll. Tinos forskning är tänkt till allas gagn oavsett vart du är född mm. Utan logiskt tänkande och resonemang blir allt snart främlingsfientlighet!

 5. Nelo

  Om ni inte vill ha invandring så skapa inte den eller. 98% av invandring till Europa från Afrika är skapade av västländer. Genom att organisera KRIG i Afrika gör att många känner sig tvungna att lämna sina länder. Afrikaner skulle inte behöva lämna sina länder eftersom Afrika är extremt RIK med 60% av alla världens resurser. Men Europa och USA skapar KAOS i Afrika för att sen plundra på mineraler så ofta invandrare kommer efter deras pengar.

Kommentarer är stängda.