Tino Sanandaji: En del sprider hemmaggjorda fejkgrafer att Sverige aldrig haft så få mord…

Sverige har åter en våldsam sommar med dagliga rubriker om sprängningar, skjutningar och mord, senast när en tonåring rånmördades för sin halskedja och mobil.

En makaber tendens är att faktaresistenta reagerar på rubriker om att någon misst livet i våld genom att hysterisk jubla och med forcerad glädje dela fejknews om att Sverige minsam är rekordtrygg och att andra bara inbillar sig. De som tror sånt är inte upplysta, de avslöjar sig själva som ignoranta.

En del sprider hemmaggjorda fejkgrafer att Sverige aldrig haft så få mord, trots att dödligt våld ökat från 68 fall år 2012 till 108 fall förra året.

En sak alla måste lära sig är att dödligt våld har sjunkit kraftigt överallt i väst jämfört med toppen kring 1990, med ungefär 50 procent i USA, Västeuropa, Japan, Kanada, Australien osv.

Det som utmärker Sverige jämfört med Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbrittanien osv osv är att det fallit minst, och ökat igen på senare år. Sverige har gått från att vara ett land med färre fall av dödligt våld per invånare till över västeuropeisk snitt, som ni ser i grafen med FN-data. En förklaring är att gängmord har tiodubblats på en generation, unikt bland västeuropeiska länder.

Att upprepa ”vi har faktisk 15 procent lägre mordfrekvens än rekordår 1989” är missvisande när jämförbara länder sett en minskning med 50-60 procent. Detta är enkelt att förstå, att vägra fatta det kan betraktas som en IQ-test, bara imbeciler jubla över att Sverige utvecklas sämre än jämförbara länder.

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Tino Sanandaji: En del sprider hemmaggjorda fejkgrafer att Sverige aldrig haft så få mord…

 1. Peder Bergström

  Faktaresistensen står ju du själv för, Tino! Du skriver ingenting om alla fejksajter som lyfter fram statistik som bygger på vad enskilda medborgare tycker. Ibland utgör underlaget inte mer än 200 personer. Dessa sajter visar på att Sverige är ett mycket farligt land att leva i, vilket naturligtvis inte stämmer. Dessutom har du inte lärt dig att arrogans inte ger några pluspoäng. Sluta se dig som så mycket klokare än dem som inte delar dina åsikter. Vi kan se att Sverige inte är ett farligt land att bo i om vi jämför med andra länder. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Crime_statistics/sv

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *