2821: Det estetiska livet

| 24 juli, 2019

Boris Johnson blev ny engelsk premiärminister vilket knappast har undgått någon. Ett utmärkt val med tanke på att det politiska fältet numera får betraktas ur estetisk synvinkel. Händelseutvecklingen och politikernas åtgärder har det gemensamt att de nästan alltid rör sig långsamt – och vår tid har inte tid att vänta. Därför kan man istället göra estetiska val. Johnson är naturligtvis inget exempel på det idealsköna utan får räknas in under det expressiva jämte de relativt nyöppnade kategorierna relationell och interaktiv estetik. Trump är redan en solid vinnare i det fria spelet mellan förståndet och fantasin. Demokratiskt är det också eftersom var och en har möjlighet att ge luft åt sitt smakomdöme och förse det med lämpliga motiveringar vilka i sin tur och oftast är estetiska kompositioner.

I konsten är estetikens roll sekundär och dunkel men så inte i den allmänna meningens farvatten. Förutsättningen för en lyckad estetik är kontroversen och divergerande smakomdömen. Det råder ingen som helst brist på detta.

Lars Vilks


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *