I Annika Strandhälls sjukvård av världsklass sänds patienter till Finland för strålbehandling.

| 24 juli, 2019

Man kan fråga sig hur det står till med vår förträffliga sjukvård nu för tiden Lena Hallengren och Annika Strandhäll?
I alla fall frågar jag mig det efter att ha läst att cancerpatienter i Stockholm får sändas till Finland för att få strålbehandling. Om sanningen ska fram sänder Region Stockholm inte bara dem utomlands utan de sänder dem även till andra landsting och regioner då deras kapacitet inte räcker till att strålbehandla cancerdrabbade i tid.
Enligt chefsläkare vid Region Stockholm Elda Sparrelid så beror detta på att: “Det har varit ett större behov än vi har haft under förra året och vi har haft en del kapacitetsneddragningar i samband med att man har fasat in nya strålmaskiner i länet.”

Hon talar också om att Region Stockholm också har under en tid skickat patienter till andra län i Sverige. Det rör sig om cirka fyra patienter i veckan. Så denna underkapacitet har funnits en tid men att den nu blivit mer akut, så att Regionen sänt en förfrågan och fått ja om att även sända patienter till Finland för att få behandling. Vårdgivarna räknar med att behöva skicka patienter till Finland i ett par månader, därefter beräknas att strålbehandlingen ska vara bemannad så att man får full kapacitet på mottagningarna i Stockholm. Men om detta stämmer kan bara framtiden utvisa.
Så Annika Strandhäll, hur är det med det fina tal om att den Svenska sjukvården är i världsklass, stämmer det, eller var det bara tomt prat från din sida?

Och sen kan man fråga sig vilken kostnadsökning detta medför Region Stockholm och den svenska staten?
För vårdgivarna räknar som sagt med att behöva skicka patienter till Finland i ett par månader och till en kostnad som det inte talas om. Region Stockholm talar bara om att de betalar för berörda patienter, de betalar boende med helpension, resa och hemresa över helgerna. Inte för att jag är emot att patienterna som kommer att sändas till Finland får sin vård där.
Men man ställer sig ändå frågande till varför inte Region Stockholm själva ser till att de har en överkapacitet på sådana behandlingar?

För när man betänker att cancer behöver bli behandlad i tid, då där är bättre överlevnad bland patienterna ju tidigare behandlingen sätts in.
Vad det beror på att där är ovanligt många patienter som behöver strålbehandling i Stockholm just nu vet de inte, men det får en senare analys visa.
Så om man nu ställer frågan om det inte varit billigare för Region Stockholm att redan från början behållit den gamla utrustningen samtidigt som de fasat in den nya så hade kanske inte detta behov uppkommit, men som sagt var jag är bara en lekman så vad vet jag om detta?
Men det kan ju också vara att man som sådan har lite mer sunt förnuft.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/cancerpatienter-skickas-ivag-till-finland?fbclid=IwAR1fOITkXkg9I_9cJ–OTwJUnEuGlQ06pVyDFBTN8NOIudGZMlRUM6f_rL4
https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/cancerpatienter-i-stockholm-skickas-nu-till-finland/repsgw!DC9whAyl68vhLHSfjOdsAQ/?fbclid=IwAR22KzqKHKfqseRd2qWUxtFgwFjoUx72TZqkGTLiDqxDd6jfeNu8V832cJs

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *