Nuri Kino: Straffas pensionärer som inte vill äta kommunens mat?

Svensk oförmåga att behandla äldre med respekt. Men den finns där och jag finner den otäck. Jag har drivit hemtjänstfirma i drygt två år. Jag är uppfostrad i en kultur där äldre har en särställning. Jag menar inte att alla äldre är värda respekt men jag menar att man redan som barn ska lära sig att hjälpa äldre och att man ska lyssna till dem, man ska lära sig av dem och så vidare …

En annan oförmåga jag finner lika förvånande som skrämmande varje gång jag kommer den nära är svenska tjänstemäns blindhet inför vad som är rätt eller inte.

Efter en lång resa i utlandet sitter jag med två pensionärers post, jag hjälper dem att sortera, betala räkningar och kontakta myndigheter.

En av dem har fått sin hemtjänstavgift höjd med 900 kronor. Det är mycket pengar för henne. Hon ska ju leva på 5200 kronor ungefär har staten bestämt. De ska räcka till mat, försäkring, mobil, ja, allt förutom hyran. Jag ringer kommunen.

Kvinnan på kommunen suckar och säger att man faktiskt kan läsa sig till vad socialtjänstlagen bestämt. Hon är dessutom onödigt dryg. Hon vill inte förstå mitt resonemang utan dumförklarar mig. Jag är tålmodig. Lyssnar. Säger att det inte finns någon logik i det hon säger. Man har nämligen höjt pensionärens avgift därför att hon har slutat äta kommunens mat. Hon vill inte ha den längre, hennes dietist har bestämt att den inte är bra för henne. Kommuntjänstekvinnan vill inte lyssna på sådan trams. Många andra gillar ju maten. Jag försöker att förstå, jag säger att man ju inte kan straffa en stackars sjuk äldre person med att höja avgiften för hemtjänstens insatser bara för att den personen inte vill äta kommunens mat. Jo, det kan man. Det står i socialtjänstelagen och jag måste faktiskt ta och lära mig … Typ veta hut. Suck. Och åter suck.

Nuri Kino, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Nuri Kino: Straffas pensionärer som inte vill äta kommunens mat?

 1. Gösta Edholm

  Hej!

  Undertecknad har läst Ditt inlägg och jag har förstås svårt att tro att det är sant.
  Det saknas några uppgifter som jag nu efterfrågar svar på:
  Vilken kommun gäller det?
  Vad heter tjänstemannen som svarade på Dina frågor?
  Vilket lagrum stöder hon sig på?

  Jag är själv pensionär och ser här ett tillfälle att lära mig något som jag själv kan komma att få nytta av.

  MVH
  Gösta Edholm

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *