MEDICINBRIST: Det handlar om människoliv 

Nu larmas det igen om medicinbrist. För dem i behov av livsavgörande medicin är det här ytterst allvarligt, inte minst därför att ersättningsmedicin också saknas. I Sveriges fall är det kanske inte så märkligt, på väldigt kort tid ökade vi från nio till 10 miljoner människor. Vi har dessutom tagit emot många människor som bär med sig olika typer av psykiska problem: trauman, depression och ångest. 

“Socialminister Lena Hallengren säger i en skriftlig kommentar till TT att Sverige ska fortsätta att lyfta behovet av insatser kring varför läkemedelsbristen uppstår, inom EU och på global nivå, men att det också behövs internationella initiativ.”

Hallgrens uttalande känns dock inte särskilt betryggande, mediciner saknas nu. Det finns många människor som lever med allvarliga sjukdomar som behöver sin varje dag för att överleva. De kan inte vänta på Hallgrens jobb med att “lyfta” frågan. Det handlar trots allt om nästan 400 läkemedel som inte går att få tag på nu. 

För den drabbade kan det få katastrofala följder. Lider du av depression och behndlas medicinskt för den så kan det gå så illa att de tar sitt liv om de inte får den medicin de behöver. Ett avbrott i behandlingen kan alltså vara livshotande, mot bakgrund av det borde våra politiker ta den här frågan på större allvar.

Läs i Dagens Medicin…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “MEDICINBRIST: Det handlar om människoliv 

 1. Peter

  Beror medicinbristen på att kronan sjunker som en sten nu , och då priset ökar för oss så stoppas inköpen ?

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *