Tino Sanandaji om butikssektorn: Har någon skallat eller klöst dig? Det var bara upplevd otrygghet…

Rekordtryggheten drabbar butiksektorn, där kostnad för brott numera är lika stor som polisbudgeten! Samtidigt som Sverige har ett av världens högsta skatter måste företagare betala för lag och ordning ur egen ficka, medan polisen har som rutin att inte utreda brott mot handeln.

Vänsterns lösning är att förneka problemet och kalla rån, stöld och misshandel där butikpersonal som utsätts för våld i sitt arbete för ”upplevd” otrygghet. Har någon skallat eller klöst dig? Det var bara upplevd otrygghet, dessutom har ICA alltid varit ett ställe där man får räkna med lite misshandel.

”ICA-handlare: Rättsystemet har övergett oss. Den ena butikschefen har blivit skallad och klöst. Den andra spottad på och hotad till livet. Det är vardagen på två av livsmedelsbutiker i Lund. Varje gång de försöker stoppa snatterier och stölder finns en stor risk att de själva råkar illa ut.

Men än mer frustrerande är att rättssystemet inte tar situationen på allvar. I vissa fall är snattaren tillbaka i butiken redan samma dag – och begår nya stölder – trots att polisen gjort ett ingripande. Men snabbt är utredningen nedlagd”

”Per Geijer, säkerhetschef hos Svensk Handel, är djupt kritisk till hur rättsväsendet hanterar brottslighet mot handeln.

Utsattheten för stölder har länge varit enormt hög. Men det som har tillkommit väldigt tydligt är inslagen av hot, våld och trakasserier i butikerna….Enligt Per Geijer har hälften av butikerna i Sverige tvingats ändra sitt sortiment – ta bort de mest stöldbegärliga varorna – på grund av brottsligheten de senaste åren.

En av fem handlare har lämnat sin butik på grund av brottslighet. Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik har antalet stölder i butik minskat från drygt 64 000 år 2010 till drygt 42 000 på de senaste åtta åren Men siffrorna speglar inte verkligheten, menar Per Geijer:

– Handeln struntar i allt större utsträckning i att anmäla brott. Det finns ingen anledning eftersom polisen ändå inte utreder.

Nya siffror från branschorganisationen Svensk Handel visar att externa stölder kostar butiksägarna 6,8 miljarder per år.
Samtidigt lägger handeln 13 miljarder kronor årligen på säkerhetshöjande åtgärder – som väktare, ordningsvakter, larm och övervakningskameror. – Totalt handlar det om 20 miljarder kronor – en hel polisbudget varje år”

“Brottslingarna går bara in och hämtar grejor i butikerna utan att det händer något. – De skrämmer personalen så att de inte vågar säga ifrån. Och de som trots allt vågar agera möts med grova hot och våld”

Tino Sanandaji, på facebook

Läs i F+


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

3 reaktion på “Tino Sanandaji om butikssektorn: Har någon skallat eller klöst dig? Det var bara upplevd otrygghet…

 1. Janne

  På kort sikt är detta ett problem för handlarna, på lång sikt leder detta till lägre livskvalité och ett hot mot allt företagande i Sverige.

  Om jag vore exv Ica-handlare skulle jag utropa min butik till en medlemsbutik. Och sedan installera ett passersystem där medlemskortet medger passage. Om du ertappas med att stjäla eller bete dig oacceptabelt återkallas medlemsskapet och du kommer inte in längre. Härigenom skulle jag kunna hålla lägre priser och erbjuda säkrare arbetsmiljö.

  Svara
 2. Un

  Så borde landet Sveriges gränser fungerat hela tiden avs passtvång.Förmodligen hade stöldligor som kommer och hämtar gods i Sverige fått det svårare.För att inte tala om alla andra som inte har i detta land att göra överhuvudtaget,utan bara utnyttjar systemen och betraktar sig som statsanställda via bidrag och försörjer sig på div brottslighet enl ovanst.Bara i Sverige,bara i Sverige……landet med världens högsta skattetryck.Dårarnas paradis på jorden med en regering utan tillstymmelse till ryggrad.

  Svara
 3. Carl den 12

  Håller helt klart med.
  Regeringen har glömt att vårt grannland har mycket att lära oss, men så är dom heller inte med i EU.
  Är medveten om att Norge är dyrt, men i Sverige så har vi dessa höga skatter=så det jämnar ut sig.
  Så Norge ska vi väl inte ta som exempel (dumt av mig).
  Det var längesen jag skrattade åt ett Norge skämt och Sverige och svenskarna finns det inget att skratta över och att folket har accepterat skräckfilmen som vi tvingas betala för som regeringen/EU har regisserat, är inget man kan känna sig trygg med.
  Men ta gärna tåget till Norge och återkom med hur ni upplevde det, blir man rädd när dom kollar era pass eller är det tryggt ?
  Så som vi svenskar reser så borde inte visa sina pass vara några problem !
  Är det någon därute som sitter på info vad EU gör för att hjälpa Sverige ?
  Gott folk det är ingen film, det här är verkligheten vi lever i.
  Calle 12

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *