Klimat-Gretas resa över Atlanten ifrågasätts på flera sätt

| 1 augusti, 2019

Som säkert alla hört ska Greta Thunberg resa till New York och FN:s klimatmöte där i September. Därefter ska hon resa vidare till ytterligare ett klimatmöte, det är COP25 i Chiles huvudstad Santiago i december.
Men nu kommer kritik från många håll angående hennes resval, nyhetssajten Contrepoints ställer frågan och skriver ” Genom att förlita sig på logistik som är otillgänglig för vanliga dödliga, förstör då inte Greta Thunberg själva kärnan i hennes budskap?

Nämligen att sparsamhet är nödvändig för en koldioxidfri värld.

Tidningen skriver också att genom att tacka ja till den monegaskiska kungafamiljens erbjudande visar Greta Thunberg att miljövänlighet är en lyx och att den effektiva kampen mot den globala uppvärmningen är reserverad eliten.
Hon har också fått kritik för att få personer världen över har ”flera veckors semester och en vän som kan hjälpa en att korsa havet”.

Hon har även fått kritik över att segelbåten hon ska färdas med är sponsrad av bland annat BMW och EFG en exklusiv förmögenhetsförvaltare som har kontor i ett flertal skatteparadis och som återfinns på EU:s ”svarta lista”.

Men detta verkar inte bekomma Greta Thunberg något nämnvärt och hon slår tillbaka på Twitter mot den kritik hon fått för sitt färdsätt.
Hon skriver där: ”Självklart har Team Maliza sponsorer men när det kommer till resan med mig till New York finns det inga kommersiella sponsorer. Alla kommersiella sponsorers loggor har tagits bort. Inga pengar eller framtida betalningar är involverade. De erbjöd mig en gratis skjuts för att de stöder min sak.”

Men nu är dock frågan om ägarna till Maliza och sponsorerna godtar detta?
Om de inte vill att deras namn ska synas när en sådan ”betydelsefull” gäst ska åka med båten?

För med tanke på att detta kan ge gratisreklam så betvivlar jag att sponsorerna vill att deras reklam ska tas bort. Sen är där ju frågan om den reklamen som sitter på seglen tas bort då det tar tid att sy upp segel till en sådan båt, samt att sådana segel kostar massor med pengar. Så den förhoppningen Greta Thunberg har om att båten ska åka reklamfri över till New York kommer nog att grusas för henne. Och då kommer talet om att hon sålt ut sin sak bara för att hon inte vill sätta sig på ett flygplan.

Expressen

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *