ÅLDRINGSBROTT. Ett signalement är ett signalement

| 2 augusti, 2019

EN 80-ÅRIG KVINNA blir rånad av två män. En gammal människa, har precis som barn ingen möjlighet att freda sig. Det är bara att lämna ifrån sig de få tillhörigheter denna råkar bära vid tillfället. EN MINSTA minsta knuff kan vara ödesdiger.

Nyheter Idag frågar om det inte kan hjälpa polisen att lämna ut signalement så att folk vet på ett ungefär hur gärningsmännen såg ut och kan dra sig till minnes att ha sett dem.

Det är polisen helt emot. De har en bestämd uppfattning. Det kan påverka vitten. Det här känns som något godtyckligt. Ibland går de ut med signalement, ibland inte. <vi lämnar “aldrig ut signalement vid grova brott”, säger polis Hedström.

Vid grova brott riktade mot äldre kan jag tycka att det är ett tillfälla det i allra högsta grad är aktuellt så inte fler gamlingar råkar illa ut.

Men så resonerar inte polisen inte det i det här stallet, valet får mig att känna att de skyddar gärningsmännen snarare än den chockade kvinnan.

Sama bedömningen gör polisen då en kvinna i 20-års ålder drogs in i ett garage av 20 män, där en våldtog medan 19 passivt tittade och förmodligen höll utkik; ”Vi tycker att blandningen av svenska och engelska är en mer specifik uppgift och därför ett bättre signalement. I sådana fall går vi efter hur utpekande signalementen är, och ju mer detaljerade, desto bättre.”

Hur blandningen av språk kan vara ett bättre signalement är svårt att svårt att förstå.

https://nyheteridag.se/aftonbladet-svarar-om-utelamnade-si…/


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

2 tankar på “ÅLDRINGSBROTT. Ett signalement är ett signalement

 1. Ulf

  Ett uteblivet signalement är nog det mest säkra signalementet som situationen är i dagens Sverige.

 2. Carl den 12

  Ulf?
  Eller hur.
  Regeringen vill inte att man lämnar ut singlament på dom värsta buffel och båg tjuvar till svensk maffia vi någonsin skådat genom svensk kriminalhistoria.

  Hemnet: exlusivt stort rymligt gods med närhet till vatten i centrala Stockholm nu till försäljning.
  Välkommen på visning utav Rosenbad.

  Calle nr 12

Kommentarer är stängda.