Tino Sanandaji: Att straff inte påverkar brott är en myt. Samband mellan brott och straff är komplex, men flera studier har belagt effekt av fängelse.

Anne Ramberg

Moderaternas förslag att höja straff för våldtäkt kritiserades av Advokatsamfundets Anne Ramberg som hävdade: ”Rent generellt finns inget som talar för att hårdare straff har en avhållande effekt, det finns ingen forskning som tyder på det”

Att straff inte påverkar brott är en myt. Samband mellan brott och straff är komplex, men flera studier har belagt effekt av fängelse. Det finns stark bevis för inkapacitering, och flera studier visar även avskräckande effekt. I det senare fallet är effekten mixed där en del inte hittat samband och andra gjord det, tvärtemot påståendet om ”ingen forskning”.

Att påstå att fängelse saknar effekt vilseleder således om forskningsläget. Här är exempelvis ur ett nytt norsk studie av Bhulle mflr i ett topptidskrift: ”we find that imprisonment discourages further criminal behavior, and that the reduction extends beyond incapacitation. Incarceration decreases the probability an individual will reoffend within 5 years by 29 percentage points, and reduces the number of offenses over this same period by 11 criminal charges”

Myten har länge upprepats av vänsterjournalister som en sanning, exempelvis i partiledarutfrågning valet 2006: ”Jan Guillou ville få Reinfeldt att erkänna att hårdare straff inte leder till minskad brottslighet och hänvisade till landets kriminologer”

Bortsett från felaktigheter om forskning använder de absurd korkade argument, exempelvis när Aftonbladets Jan Guillou kritiserar M-förslaget genom att citera Anne Ramberg:

”Senast ut på banan med det argumentet för hårdare straff är Moderaternas rättspolitiske talesman Johan Forssell (Expressen 1 augusti).”Detta är en riktig iakttagelse” konstaterar Advokatsamfundets avgående generalsekreterare Anne Ramberg dagen efter. ”Men”, fortsätter hon dräpande, ”knappast ett seriöst argument i en kriminalpolitisk debatt såvida inte alla på okända grunder ska låsas in.” Man kunde tro att det gamla argumentet om ”inkapacitering” vore sedan länge stendött”

Anne Rambergs knivskarpa bevis att inkapacitering inte fungerar är att man i så fall måste låsa in hela befolkningen på okända grunder! Kan man inte bara låsa in dömda våldtäksmän som M föreslår? Det är talande om intellektuellt höjd inom Advokatsamfundet att ett så enfaldigt Reductio ad Absurdum anses motbevisa effekt av skärpa straff på våldtäkt.

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •