Tino Sanandaji: Bara galningar uppmuntrar människor att inte oroa sig för objektiv fara.

| 7 augusti, 2019

Dygnets rubriker visar att Sverige är tryggare än någonsin. Vi kan bara föreställa oss hur många liknande rubriker det måste varit en sommardag på 1950-talet när Sverige ännu inte hade berikats av öppenheten.

• Man sköts till döds i centrala Tensta – hittades i skogsdunge

• Malmö: Larm om skjutning vid lekplats – en skadad

• “Man vågar inte gå till skolan med synlig davidsstjärna” Flera unga judar som P3 Nyheter intervjuat vittnar om antisemitism i Malmö. ”Osäkert betyder att man inte kan gå på skolan med en synlig davidsstjärna för då är risken hög att man blir hotad, påhoppad, att någon följer efter en från skolan eller till och med att man blir nedslagen”

Tragiskt hur Trump, Brexit och Hanif Balis otäcka retorik brualiserat Malmö.

• Rånvåg: Fem personer rånade i Göteborg. Inom loppet av några timmar larmades polisen om en serie brutala personrån

• ”En man sköts i Västerås natten till onsdag. Det är den andra skjutningen i Västerås på bara ett dygn” Sommarens femte, men Västerås hade faktiskt bara 0.4 skjutningar kontrollerad för socioekonomiska faktorer.

• Växsjö: ”Två kvinnor ringde på hos en 80-årig kvinna och bad om ett glas vatten. Den äldre damen släppte in dem i hemmet, men då blev hon av med sin plånbok”

• ”Unga och barn i attack mot 90-årings bostad” ”Under tisdagskvällen fick en 90-årig kvinna på Fagerskogsgatan i Enköping påhälsning av ett gäng ungdomar i yngre tonåren. Första gången kvinnan ringde polisen hade ungdomarna, enligt polisen, jävlats med kvinnan genom att kasta saker på fönster och dra pinnar mot ytterdörren. När polisen kom till platsen var ungdomarna borta. En timme senare ringer kvinnan polisen igen och då har ytterligare en grupp varit där och krossat ett köks- och ett förrådsfönster med stenar”

90-årigen drabbades av vad media numera kallar upplevd otrygghet. Visst är det irrationellt att försvarslösa äldre oroar sig för stenkastning, vet hon inte om att det faktiskt är vanligare att yngre män mördas?

• ”En kvinna har utsatts för ett våldtäktsförsök i Uppsala. Det är den fjärde händelsen på fyra dygn – och nu har polisen en uppmaning:…Kvinnor på stan ska inte vara oroliga men måste tänka på hur man uppträder. Gärningsmän söker sig till ensamma män och kvinnor, så det är viktigt hur man rör sig. Gå gärna på upplysta gator och inte ensam i gränder eller parker”

Polisens propoganda-avdelning har inte tänkt igenom detta. Varför ska kvinnor ändra hur de uppträder om de inte ska vara oroliga? Om jag hade varit kvinna i Uppsala hade jag oroat mig, då det finns rationella skäl att oroa sig. Bara galningar uppmuntrar människor att inte oroa sig för objektiv fara.

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: