Tesla stäms, bilar tappar räckvidd efter uppdatering. Så är elbilen ett vettigt väg att gå eller är det en återvändsgränd?

| 9 augusti, 2019

Många av riksdagens partier med Miljöpartiet i spetsen förespråkar att alla ska gå över till att köpa och använda elbilar för att de är så bra och att de inte har några utsläpp av koloxid.
Men hur bra är dessa bilar då, är de lika bra som bensin och dieseldrivna bilar?
Har de samma livslängd som de traditionellt drivna bilarna?
Ja, man kan verkligen ställa sig de frågorna efter att man nu kan läsa om att den ledande elbilstillverkaren stäms i en domstol i Kalifornien.

Tesla stäms för att de via en mjukvaruuppdatering strypt äldre bilars batterikapacitet. Och det handlar inte om lite batterikapaciteten minskat, en del ägare hävdar att de tappat så mycket som 64 kilometer i räckvidd per laddning. Problemen verkar ha uppstått i maj månad då Tesla efter att en Model S fattat eld i Hongkong då Tesla tillhandahöll en uppdatering. Tesla uppgav att man såg över inställningarna för laddning och temperatur, med det uttalade målet att bättre skydda batteriet och öka dess livslängd.

Men sedan dess har batterikapaciteten minskat så mycket att Tesla blivit stämt och att anmälaren begär att den ska få status som grupptalan.
Tesla vill inte erkänna att batterikapaciteten minskat så mycket som den gjort, utan uppger i en kommentar: “En mycket liten andel ägare av äldre modell S- och Model X-fordon kanske har märkt en liten minskning av räckvidden när de laddas till ett maximalt laddningstillstånd efter en mjukvaruuppdatering, utformad för att förbättra batteriets livslängd”.

Men trots att de förnekar så började Tesla fjärruppdatera bilar i förra veckan, syftet med denna uppdatering är att åtgärda problemet enligt bolaget.
Men om där enligt bolaget bara är en mindre del av äldre bilar som berörs och att det enligt Tesla bara skulle vara en mindre minskning av kapaciteten så kan man fråga sig varför de då gör denna uppdatering?
Kan det vara så att det är en större del av deras sålda bilar som drabbats av detta felet?

Ja, man kan sannerligen fråga sig detta då troligtvis även de övriga tillverkarna av elbilar nog också kommer att drabbas av samma problem som Tesla nu gjort?
Så frågan är om dessa elbilar är så bra som Miljöpartiet och de övriga riksdagspartier som uttalat sig om att vi i Sverige ska fasa ut alla fossildrivna fordon, och att med tiden förbjuda alla fordon som drivs med fossila bränslen.
För är de eldrivna bilarna så mycket renare än de traditionellt drivna bilarna?

Nä, inte om man läser sig in på ämnet en smula för då visar det sig att bara tillverkningen av batterierna släpper ut många gånger mer skadliga ämnen i atmosfären än vad ett bensin eller dieseldrivet fordon släpper ut under hundra tusentals kilometers körning.
Och med tanke på att dessa elbilar släpper ut så mycket redan innan de kommer ut på vägarna så är frågan om vad som är mest miljövänligt?
Tar man sen i beaktning att elbilarna behöver ett batteribyte vart 5:e till 10:e år så borde elbilarna diskvalificeras omedelbart.

Sen är där ännu en aspekt på att elbilarna inte skulle få tillverkas, för en viktig beståndsdel i batterierna är kobolt. Hälften av den kobolt som bryts i världen kommer från gruvor i Demokratiska republiken Kongo där arbetarna utsätter sig för livsfara och där det också finns problem med barnarbete. En femtedel av den kobolt som bryts i Kongo bryts för hand. Arbetarna i gruvorna har inte tillgång till skyddsutrustning och jobbar i tunnlar som de grävt själva för några få kronor om dagen. Detta enligt rapporter från Amnesty.

Så, frågan återstår om det är så klokt av Miljöpartisterna och alla de andra politikerna att tala om att vi ska övergå till att köra med elbilar, att de ska förbjuda fossilt drivna fordon om 15-35 år?
Jag personligen tror att detta förr eller senare kommer att bita dessa politiker i ändan då allmänheten får upp ögonen för att elbilarna inte är dessa frälsare som de miljöförespråkande politikerna vill dem att låta som, för de är precis lika stora eller små miljöbovar som de traditionellt drivna bilarna är.

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/tesla-stams-bilar-tappar-rackvidd?fbclid=IwAR1pbd1ez_wWTzE7t3U4-UkHz5F4QBlp7Qbp3w07MwGw-dvJZDhuCaG0L8A
https://teknikensvarld.se/elbilars-batterier-paverkar-klimatet-kraftigt-481493/
https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20171116/baklaxa-for-biljattarna-kobolt-i-elbilsbatterier-bidrar-till-misar/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *