Ebba Busch Thor (KD): Rädda friheten att välja skola

| 10 augusti, 2019

Nästan var fjärde elev uppnår inte kunskapsmålen. Att då skjuta in sig på friskolor med konfessionell inriktning är avigt tänkt, skriver Ebba Busch Thor och Gudrun Brunegård.

Man löser inte den svenska skolkrisen med svepande åtgärder mot konfessionella friskolor, skriver Ebba Busch Thor och Gudrun Brunegård.

Snart är det dags för skolstart igen. Det är en tid av förväntan och pirr i magen. Men vad har barnen att hoppas på?

Enligt Skolverket går nästan var fjärde elev (24,4 procent) igenom grundskolan utan att uppnå kunskapskraven i samtliga ämnen. Flickor klarar sig något bättre än pojkar, barn i kommunal skola sämre än barn i friskola. Allra sämst går det för elever födda i utlandet: mer än varannan av dem (52,8 procent) klarar inte kunskapsmålen i årskurs nio.

Dagen


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

1 En tanke på “Ebba Busch Thor (KD): Rädda friheten att välja skola

  1. Jan

    Nå, de kristna marknadsfundamentalisternas friskolor har inte förbättrat de svenska skolresultaten. Tvärtom har samtliga politiska reformer sedan 90-talet bidragit till att försämra skolan och skolresultaten. Vare sig det handlat om kommunaliseringar, betygsreformer eller privatiseringar.
    Vad privatiseringarna emellertid bidrar till är att jämlikheten i den svenska skolan krossas. De rika barnen väljer de bättre skolorna, de fattiga barnen hamnar i de sämre. Å andra sidan var det väl det som var tanken? En återgång till klassamhället. Föraktet för de fattiga och de mindre lyckade är ju en bärande tanke i kristdemokraternas marknadsideologi. De dyrkar Mammon snarare än Jesus för att uttrycka det mer begripligt.

Kommentarer är stängda.