Tino Sanandaji: Identitetspolitisk är inte liberalism utan anti-rationell kollektivism som kräver ingrep i individens frihet

| 11 augusti, 2019

Socialdemokraternas ungdomsförbund har utöver förbud mot inrikesflyg i storstäder och förbud mot privatjet röstat igenom förbud mot bensinbilar och kärnkraft, samt vegarisk norm:

”Vegetarisk norm på skolor, äldreboenden och inom sjukvården. Det är en av SSU:s motioner som medlemmarna kommer att rösta om under helgens kongress i Karlstad. – Vi måste ta hänsyn till både klimat och individens hälsa”

Det är knappast positiv för äldres hälsa, undernäring är redan ett problem bland äldre. SSU försvarar ingreppet med att det handlar om ”våra skattepengar”, när det i själva verket är de äldres pengar de arbetat ihop. Först tar staten ifrån människor en stor del av deras inkomst, sen när de får tillbaks sina egna pengar krävs de på undergivet tacksamhet.

Vi kan också konstatera att förslagen är auktoritära och känslodrivna. SSU tror på flummig nonsens om att vegetarisk kost skulle vara bättre för hälsan och vill använda staten för att tvinga sin livsstil på andra, motsatsen till liberalism.

Identitetspolitisk är inte liberalism utan anti-rationell kollektivism som kräver ingrep i individens frihet, inklusive vad vi äter. Progressiv flygskatt är inte bara ineffektiv, det kräver också att staten registrerar allas resande. Att förbjuda kärnkraft är ologiskt om man vill hjälpa miljön och i övrigt är villig att göra hur mycket skada som helst på ekonomi och landsbygden för att marginellt minska utsläpp.

Vad detta framförallt visar är ideologisk förändringen inom S och i varierande grad bland deras allierade MP/C/L/V, där postmodern identitetspolitik ersatt klassiska frågor centrerade kring skatter, välfärdsstaten och fördelningspolitik. Detta är inget att avfärda, det ungdomsförbund röstar igenom idag är ofta moderpartiets ideologi inom några år, helt enkelt då dagens ungdpolitiker är framtidens partiledning och tror på dessa idéer.

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

1 En tanke på “Tino Sanandaji: Identitetspolitisk är inte liberalism utan anti-rationell kollektivism som kräver ingrep i individens frihet

  1. Jan

    Fel. identitetspolitik är liberalism. Vänsterliberalism. Ett bevis på det är att alla partier ägnar sig åt identitetspolitik. Mer eller mindre. Även alla företag och myndigheter. identitetspolitik och nyliberalism har sedan decennier varit Sveriges ledande ideologier. Inte socialism och konservatism som många tror. Gal-Tan har ersatt den gamla höger/vänster-skalan. Utan identitetspolitik hade vi inte haft två miljoner nya invånare, kvoterade regeringar och genusvetenskapliga institutioner. Och ledaren för SSU hade inte hetat Philip Botström…

Kommentarer är stängda.