Larm från sjukvården: Värsta sommaren någonsin i svensk akutvård

| 13 augusti, 2019

Annika Strandhäll, hur står det till med den sjukvård du säger ligger i världsklass?
Ja, den frågan kan man verkligen ställa sig efter att i Expressen idag läst om ytterligare ett larm från sjukvården i år. Ett larm som inte kommer från bara ett sjukhus utan som kommer från sjukhus över hela Sverige. Larmet om att denna sommaren varit den värsta sommaren någonsin inom sjukvården. Ett larm om sjuksköterskor som jobbat 80 timmar under en vecka. Larm om sjuksköterskor som inte hinner äta.

Det är larm om patienter som får vänta på akuter i mer än ett dygn för att bli undersökta. Det är larm om läkare som får chansa när de skriver ut patienter.
Så Annika Strandhäll, är det detta du kallar en sjukvård i världsklass?
För den är nog i världsklass av misskötsel, världsklass av chanstagningar.
Men är den världsklass i omvårdnad, i medmänsklighet som du och dina gelikar tycker den är?
För i mina ögon så är den inte det, den är snarare världsbäst i misskötsel och omänsklighet.

För när vårdpersonalen skriker ut sina larm så verkar där inte vara någon som tror på dem. Inte ens deras chefer, som i bästa fall kan säga att läget är ansträngt men att de inget hört om att sjuksköterskorna inte hinner äta eller att de jobbar 80 timmar i veckan. Att det inte alarmerande och att det inte funnits några ovanligt stora utmaningar. Men nu när facket har anmält det till arbetsmiljöverket tar chefen den anmälan på största allvar. Det är konstigt att dessa chefer inte tar sakerna på allvar förrän de har kniven mot strupen så att säga.
Man frågar sig varför det är på det viset?

För hur menar landstinget att det ska kunna bedrivas samma akutvård med 20 sjuksköterskor som med 25?
Men så är det på akuten i Karlstad. Det gjordes utan att landstingscheferna bedömde riskerna för patientsäkerhet eller sköterskornas arbetsmiljö. En sköterska säger att trycket varit hårt, att sjuksköterskor fått göra upp till fem dubbelpass på en vecka, det vill säga 80 timmars arbete. Sköterskan fortsätter berätta att med sådan stress hinns vissa saker inte med, och risken för misstag ökar.

Sköterskan säger att hon inte har en samlad bild om någon patient kommit till skada men att det förekommit avvikelser. Avvikelserna kan vara så små som att de inte hunnit hjälpa en patient till toaletten, men det kan vara värre saker som att de inte hunnit koppla dropp eller ännu värre saker.
Samma elände är det i Stockholm och på stadens akutsjukhus, där lägena varit väldigt ansträngda.
Ordförande i Stockholms läkarförening säger att sommaren inte varit rolig. Det har varit enormt pressande.

Han säger att det målet att en patient inte ska behöva vänta mer än fyra timmar har inte ens nåtts för varannan patient. Många har fått vänta i både tolv och tjugofyra timmar på akuten. Som läkare berättar han att de inte kan ge den omvårdnad och observation som behövs. Och de som far mest illa är den äldre multisjuka tanten.
Vårdbristen riskerar också att påverka medicinska beslut. Det kan innebära att läkarna chansar och skriver ut patienter för tidigt. Läkarna spelar alltså rysk roulett med patienters liv.

Det medför också att många yngre läkare funderar på att lämna våren. För som det är nu finns det inget utrymme för handledning, eftertanke och stöd. Och läkarföreningarna ser nu att sjukskrivningarna ökar, och då speciellt bland unga kvinnliga läkare.
Så hur ser det ut med den där sjukvården i världsklass?
Jag undrar om den inte snart krackelerar så mycket att den inte kommer att fungera alls om några år. Att vi då inte kommer att ha någon sjukvård kvar att kalla sjukvård.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •