När är nog nog Morgan Johansson? – Räcker det inte med att svenska ungdomar rånas med pistol mot tinningen? 

| 13 augusti, 2019

Hur mycket krävs det egentligen Morgan Johansson? Ska våra ungdomar behöva utsättas för övervåld och bli hotade med pistol tryckt mot sina tinningar? Eller går inte din gräns ens där? Vaknar du till om det visas bilder på 15-åringar med kulhål i tinningen? Orsakat av 15-åriga förövare. 

Skall våra barn behöva utsättas för detta, Morgan Johansson? Vi kanske skulle snabba på folkutbytet med att skicka våra barn till Kabul i stället? Där skulle de i alla fall inte behöva stirra in i skarpladdade pistoler med hot om ond bråd död. 

Det här är illa Morgan Johansson. Låt oss titta på vad som skedde i fredags kväll vid Byängsskolan i Täby. Minst sex svartklädda unga rånare beväpnade med pistol, batong, knivar och machete ska ha tvingat en handfull tonåringar och tre vuxna att lämna ifrån sig mobiler, pengar, smycken och märkeskläder. 

Förstår inte du Morgan Johansson att vi svenskar är sitting ducks? Vi kan inte försvara oss. Vi får inte bära någon form av vapen. Inte ens en liten fällkniv, inte ens en sax, inte ens en effektiv försvarspray. Förstår inte du att om inte samhället står upp mot detta så kommer det att eskalera ytterligare då det skickas signaler till förövarna att det är open season på svenskar? Fullt beroende på att du, Morgan Johansson, låter detta ske. Inte en gång. Inte två gånger, utan om och om och om igen. 

Ungdomar som rånar ungdomar på mobil och märkeskläder har blivit vanligare och störst är ökningen i Stockholmsområdet, enligt SVT Nyheter. Men rånet vid Byängsskolan i Täby vid 23-tiden i fredags kväll sticker ut eftersom de misstänkta rånarnas tillvägagångssätt var synnerligen hänsynslöst. 

En släkting till en av de rånade berättar att en av de omringade ungdomarna under hot ska ha tvingats att ta av sig sina märkeskläder också. 

– Ungdomarna är rädda för att träda fram. Det var en ganska traumatisk upplevelse att bli så våldsamt rånad. Rånarna hade uppträtt väldigt, väldigt hotfull. 

Ganska traumatisk upplevelse? Varför relativiserar polisen det inträffade. Om någon sätter en pistol mot min panna är jag bokstavligen millimetrar får att få en kula i huvudet. Kan det bli mer fasansfullt än så? 

En av de överfallna ungdomarna lyckades springa i väg för att larma på bensinmacken Circle K, som ligger några minuter bort. Polisen fick in larmet sex minuter efter midnatt. 

Patruller var snabbt var ute och sökte, men rånarna hann försvinna spårlöst i mörkret.

– De målsägande såg vartåt de sprang. Vi hade hund på plats, som spårade, men fick inte tag på någon. Och vi hade flera patruller som letade i närområdet, säger Täbypolisen Jan Berlin.

Trots att snart en vecka har gått sedan det brutala rånet är de misstänkta fortfarande på fri fot.

– Vi jobbar med ärendet, men ingen gripen, säger Jan Berlin.

FAKTA 

Rånen mot tonåringar ökar hastigt.

Antalet anmälningar om rån mot personer under 18 år ökar. 2018 var ett rekordår med 1 896 anmälningar om rån mot personer under 18 år. 

Preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) från första kvartalet 2019 visar att ökningen fortsätter. Under det första kvartalet 2019 har 606 anmälningar om rån mot barn kommit in till polisen, jämfört med 428 under samma period 2018. En ökning med 70 procent!

Om trenden håller i sig kommer årets siffra att landa på långt över 2 000 anmälningar. Vilket innebär att man passerar rekordåret 2018 med råge! 

Under det första kvartalet i år hade också 257 anmälningar om rån mot barn under 15 år kommit in till polisen. Tre rån om dagen riktade mot barn under 15 år!

Utvecklingen ser inte likadan ut i hela landet. Det är framförallt anmälningarna i polisregion Stockholm, som drar upp siffrorna det första kvartalet. 

Yngre tonårskillar mest utsatta för rån

Under 2018 anmäldes 8 650 rån, varav de flesta var rån mot privatpersoner.

Ungefär hälften av rånen inträffar på veckoslut och helgdagar och ungefär två tredjedelar under kvällstid eller nattetid.

Plånböcker, pengar och mobiltelefoner är oftast det som rånarna vill åt när privatpersoner drabbas.

Enligt Nationella trygghetsundersökningen utsätts varje år drygt en av hundra av Sveriges befolkning i åldrarna 16–84 år för rån. Det har skett en liten ökning de senaste åren. I antal blir det över 100 000 personer. Hundratusen personer utsatta för personrån på årsbasis. Det är lika många personer som det bor i t.ex. Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Sundsvall och Södertälje.

Fler män än kvinnor drabbas och yngre utsätts för rån i högre utsträckning än äldre. Tonårskillar i 16-19 års åldern tycks vara mest utsatta och bland dem uppger 3.7 procent att de har drabbats.

Lagen skiljer på rån och grovt rån. Grovt rån blir rubriceringen om rånaren använt sig av våld som innebär livsfara, svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom alternativ att rånaren visat synnerlig råhet eller på ett hänsynslöst sätt utnyttjat den rånades skyddslösa eller utsatta ställning.

Det är enligt statistik från 2015 ovanligt att det förekommer skjutvapen i samband med personrån medan kniv är relativt vanligt.

Faktakälla: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Jan-Ove Malmgren

Länk: https://mitti.se/nyheter/brott/overfoll-ungdomar-tabyskola/?omrade=taby&view=app 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •