ASAP Rocky döms för misshandel

| 14 augusti, 2019

Alla tre misstänkta får villkorlig dom.

Efter en månad i svenskt häkte försattes den amerikanska rappartisten ASAP Rocky på fri fot den 2 augusti. I dag meddelade Stockholms tingsrätt sin dom efter den internationellt uppmärksammade misshandelsrättegången. Artisten döms till villkorlig dom för misshandel.

Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att misshandeln inte varit av så allvarligt slag att fängelse måste övervägas i första hand.

Tingsrätten konstaterar att det inte förlegat någon nödvärnssituation.

Målsägande får skadestånd för kränkning och sveda och värk, men lägre belopp än begärt.

ASAP Rocky döms alltså till villkorlig dom. Han ska betala skadestånd till målsägande på 12 500 kronor.

De tilltalade ska var och en utifrån sin ekonomiska förmåga betala tillbaka statens kostnader för offentliga försvarare och målsägandebiträde.

Rätten anser det klarlagt att det inte funnits något påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp som ger de tilltalade rätt att använda våld.

“Det var väl kanske den mildaste utgången som man kunde tänka sig.”
Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, kommenterar domen i SVT:s direktsändning.

Det är inte bevisat att artisten och de övriga två agerat tillsammans och i samförstånd och han döms bara för sitt eget agerande.

De två andra anses ha agerat tillsammans och i samförstånd.

Tingsrätten anser att det funnits försvårande och förmildrande omständigheter vid misshandeln.

Det blir ingen samhällstjänst i samband med den villkorliga domen.

Med hänsyn till att de tilltalade varit frihetsberövade i en månad ska den villkorliga domen inte förenas med böter, står det i pressmeddelandet.

– ASAP Rocky har blivit lite av en ofrivillig politisk symbol i hela den här processen, trots att han under nästan hela sin karriär sagt att han inte vill vara politisk, säger SVT:s kulturreporter Siri Hill.

Det var inte mycket annat att vänta. Det domstolen blundade för kunde alla som sett videoklippen från bråket se med egna ögon. Hela den här affären känns riggad. Rättvisa har enligt min mening inte skipats.

Jan-Ove Malmgren.

Källa: SVT Nyheter.

Bild Getty Images

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “ASAP Rocky döms för misshandel

 1. Jan

  Rättvisa har skipats. Misshandlar du någon så åker du dit om det finns filmad bevisföring. Det enda som kan rädda dig är om du kan hävda nödvärnsrätt. Vilket alla som sett filmen förstår inte existerar här. Domen blev dock mild med hänsyn till omständigheterna.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *