Våldsam brand i Hässleholm. Det befaras ett totalstopp i tågtrafiken under lång tid framöver då elledningar har rasat ner på spårområdet.

| 14 augusti, 2019

Polisen misstänker mordbrand i en fastighet utmed spårområdet vid Hässleholms station. Dan Olofsson, kommunikatör på SJ:s pressjour, uppger att branden orsakar stora störningar i tågtrafiken under resten av dagen.
Han säger: “De tåg som drabbas är fem tåg från Stockholm till Köpenhamn och två tåg från Köpenhamn till Stockholm.”
Varken fjärrtåg eller regionaltåg kommer att kunna köra in i Hässleholm och påverkar därför tusentals resenärer. Det är många resenärer som sitter på tågen så det kommer ta tid att hitta bussar.
Vid 20-tiden hjälpte polisen till att evakuera ungefär 350 passagerare från ett på järnvägen i närheten av riksväg 23.

Byggnaden som brinner ägs av kommunen, och har stått tom den senaste tiden. Hur branden startade är okänt, men polisen misstänker att den var anlagd. Händelsen rubriceras som grov mordbrand. Branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till platsen. Den spred sig också över tio järnvägsspår till en container på andra sidan rälsen.
Räddningstjänstens insatschef i Hässleholm Per Friis säger: “Vi har stor påverkan på stambanan, som är pulsådern mellan Malmö och Stockholm. Den ligger helt nere egentligen. Räddningstjänsten begärde tågstoppet för att kunna stänga av strömmen och påbörja släckningsarbetet.

Per Friis säger vidare: “Vi har inte kunnat skyddsjorda linorna, och en del har lagt sig ner. Det är kraftig nationell påverkan. Det här påverkar hela landet. Jag har pratat med Trafikverket som pratar om veckor, det kan vara påverkan så pass länge.”
Denny Josefsson på Trafikverket säger dock: “Vi måste först få tillstånd att komma fram och inspektera spåren innan vi kan se omfattningen av skadorna. Det är inte säkert att vi kan göra det förrän i morgon bitti.”
Ett vittne som befann sig vid den eldhärjade byggnaden har berättat att branden slog med öppna lågor.

Vittnet säger: “Det ryker fruktansvärda svarta moln. Det fullständigt rasar där borta. Jag satt i min bil 20 meter från branden och det var varmt i bilen. Det är fruktansvärt. Huset håller på att rasa samman.”
Enligt uppgift ska en Nettobutik i närheten ha utrymts. Polisen har även evakuerat ett näraliggande gym.
Enligt räddningstjänsten ska ingen person kommit till skada.
Men det borde ändå räddningstjänsten vänta med tills branden är riktigt släckt och brandplatsen är undersökt, tycker i alla fall jag.

https://www.expressen.se/kvallsposten/valdsam-takbrand-rasar-i-hassleholm/?fbclid=IwAR376yha6IJAWrcOE3mJlzGIgIVeBP2ZoLRfdEATZodTmoRDvzHxS1LrpSg

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *