Har Statens Järnvägar inte mer ansvar än att ta emot betalningen?

| 16 augusti, 2019

I onsdags brann det häftigt vid spårområdet vid Hässleholms station. Branden skadade flera kontaktledningar vid järnvägen och i går kväll så meddelade Trafikverket att tågtrafiken till och från Hässleholm kommer att minst vara inställd till fredagen den 23/8. Det är en prognos för trafiken norrut. Hur prognosen för trafiken i öst-västlig riktning har de inte lämnat någon prognos för.

Denny Josefsson presskommunikatör vid Trafikverket säger: ”Vi har haft inspektioner under torsdagen och vid ett möte på eftermiddagen kunde vi konstatera att skadorna var mer omfattande än vad vi först trodde. Nu jobbar man oavbrutet med att åtgärda skadorna. På söndag kommer stämmer vi av igen.”
Trafikverket uppmanar också att resande ska försöka hitta alternativa resemetoder.

När man sen läser att SJ vänder med sina tåg i Alvesta och lämnar sina resenärer att själva ordna sina vidare resor söderut.
Då ställer jag mig i alla fall frågan om vilket ansvar SJ och de övriga tågbolagen har för att resenärerna kommer fram till den destination de beställt resan till?
För när SJ:s kommunikatör Karin Starkman Ahlstedt säger: ”Just nu får resenärerna lösa det själva.”
För dem som inte om eller avbokat kan inte få hjälp, då undrar man vad för ansvar tågbolagen har?

Har Statens Järnvägar inte mer ansvar än att ta emot betalningen?
Eller ska det gå längre än så?
Enligt mitt tycke så ska bolagens ansvar gälla att transportera resenären dit den ska efter att resenären betalt sin resa. Annars så kan man beställa en resa till Stockholm men hamnar Göteborg.
Vad är det för ett sätt att sköta en affärsverksamhet?

De säger sig söka med ljus och lykta men säger att det är många operatörer som behöver ersättningsbussar så de kan inget lova. De uppmanar resenärerna att söka information på SJ:s hemsida eller app men kan inte lova att där kommer att stå om någon lösning.
Men det är väl så SJ bedriver sin verksamhet, inget ör säkert vare sig om du som resenär kommer fram eller om du kommer fram i tid…

https://www.svt.se/…/trafikverket-tar-flera-dagar-att-aters…
https://www.svt.se/…/sj-vander-tag-i-alvesta-resenarer-far-…