2835: Sölvesborgskonsten

| 17 augusti, 2019

Kulturpolitiken i Sölvesborg har väckt en del uppmärksamhet efter att Samstyret har presenterat sin kulturpolitik: Den konst som ska köpas in ska vara citat “tidlös och klassisk” snarare än citat “utmanande” samtidskonst, och föreningsstödet ska begränsas till föreningar som citat “präglas av inkluderande och demokratiska värderingar, rotade i sådana normer som format det svenska samhället”. (SR)

Ett tappert försök att storma kulturens befästningar. Indignationen har redan yttrat sig på flera sätt bland annat i Västerbotten genom Sara Meidekk som skriver:

”Kultur som uttryck för och bärare av lokal identitet, införandet av en kulturkanon, en långsam kvävning av samtidskonsten och en tydlig offensiv gällande hur långt politiken bör sträcka sig in i konsten. Ja, nu händer det, det som konstvärlden och en växande skara debattörer larmade om under valrörelsen. Nu omsätts gradvis Sverigedemokraternas kulturpolitik till kommunala beslut och politisk infrastruktur, med långsiktiga följder för den fria konsten och för demokratin som vi bara förskräckta kan spekulera kring.” (VK)

De kulturansvariga i Sölvesborg torde vara chanslösa. De har som vanligt ingen aning om hur det ser ut i konsten. Inte minst kan man undra hur en sådan prioriterad konst ser ut och vilka konstnärer som skulle uppskatta att bli utvalda till lokalkommunalt passande konstnärer.

Den internationella samtidskonsten har efter hand fått fäste långt ute på landsbygden och även om den har sett sina bästa dagar betraktas den som lite radikal av dess talrika utövare.

Politikerna ville alltså inte prioritera utmanande konst (så försiktig är skrivningen dock att den inte utesluter möjligheten). Kanske är det ändå så att de bästa utmaningarna hör hemma i politiken och där har som bekant Sölvesborg redan utmärkt sig genom en uppmärksammad performance. (Aftonbladet)

Lars Vilks


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *