Vi vågar inte gå ut – Jasmin, 13 år: Jag är rädd att något ska hända mig

| 18 augusti, 2019

Det handlar om att barn inte längre vågar vistas utomhus. Risken att råka ut för personrån eller åka på stryk är helt enkelt för stor.

Rån mot unga har alltså ökat markant – det handlar om en fördubbling på två år. Och detta är något unga pratar mycket om och inte minst tvingas förhålla sig till. De senaste två åren. Jag tänker inte här nämna vilka personer som de senaste två åren fått ny hemvist i Sverige. Det kan omöjligt finnas något samband.

-Det är hemskt! Jag är rädd att det ska hända mig, säger Jasmin Eldhagen som är 11 år.

Gabriel Nylander, 13 år, har utvecklat en strategi för att inte bli utsatt.

-Jag tar vägar där det är mest folk.

Föräldern Camilla Andersson tycker det är obehagligt att låta sina egna barn vara ute sent på kvällarna.

-Vi har pratat om det hemma. Men mina barn är inte ute så mycket på kvällen, jag tror de är ganska medvetna om det själva, säger hon.

Nej, just det, de tillbringar inte så mycket tid ute på kvällen. Gissa varför Camilla Andersson.

*

Vi backar tillbaka till 2005 med rubriken “Att leka ute har blivit för farligt”

Barn leker allt mindre utomhus. Och allt färre barn går till skolan på egen hand. Det visar ny forskning. En starkt bidragande orsak är att utemiljön blivit farligare för de yngsta, med bilar som det främsta hotet. Stadsplanerarna bryr sig inte längre om barn, menar pedagogikprofessorn Pia Björklid, som forskar om barns utemiljö.

Faror kantar barnens väg till skolan. De senaste 20 åren har trafiken blivit intensivare och allt färre barn får gå på egen hand till skolan. ”När de inte kan  gå till skolan missar de den fysiska aktiviteten; man springer, tar lite omvägar och lär sig att hitta”, säger Pia Björklid, som forskar om barns utemiljö.

”Spring ut och lek!” Det fick många av dagens föräldrar höra när de var små. Men i dag är det allt färre föräldrar i tätorterna som kan uppmana barnen att gå ut och leka, av den enkla anledningen att det inte finns någonstans att leka. I varje fall inte någon plats dit föräldrarna vågar låta barnen gå själva.

*

Om vi endast hade haft de problemen vi hade 2005 att brottas med idag hade vi tillsammans, stat, kommun och invånare försökt att någonting åt saken.

Idag 15 år senare tvingas vi föräldrar resignera och konstatera att givet dagens situation vågar vi inte låta våra barn leka ute eller gå ut på kvällen och då handlar det inte om trafik. Idag handlar det om våld och rån mot barn så långt ner i åldrarna som åtta år.

Mitt tips är att inte klä era barn i Adidaskläder och absolut inte låta dem bära dyra jackor på vintern. Undvik mobiltelefoner av modernt snitt. Ge barnen en Nokia 3310 eller en Ericsson T29.

Det är ren skam det som sker, och det är en skam att det ska ske i Sverige. Sverige, en gång i tiden den mest blomstrande industrinationen i världen med världens bästa sjukvård!

Jan-Ove Malmgren

Länkar: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jasmin-13-ar-jag-ar-radd-att-det-ska-handa-mig 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordmanga-ran-mot-unga

https://www.svd.se/att-leka-ute-har-blivit-for-farligt


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *