Imam inför rätta för hets mot folkgrupp i Helsingborg

| 20 augusti, 2019

På måndag står imamen Samir el Rifai inför rätta för hets mot folkgrupp, ett brott som imamen gjorde sig skyldig till för två år sen när han talade på Gustav Adolfs torg i Helsingborg under en demonstration. Då kallade han judarna för “apornas och svinens avkommor”. För detta polisanmäldes han bland annat av den lokala judiska församlingen. Detta skedde i samband med att Israel 2017 begränsat möjligheten att komma till al Aqsa-moskén i Jerusalem.

Nu efter två år så kommer åtalet och imamen ställs inför rätta för vad han sagt. Samir el Rifai medger att han använde de orden men förnekar brott.
I en intervju med SVT Nyheter Helsingborg efter talet sade imamen så här: “Det jag sa var riktat mot staten Israel, inte mot judendomen.”
Men hur menar då imamen att orden “judarna är apornas och svinens avkommor”, är inte det ställt till den judiska befolkningen?

Samir el Rifai beklagar sitt språkbruk.
Men detta är inget som åklagare Linda Seger köper, hon menar att “det är en efterkonstruktion”. Och hon yrkar på en villkorlig dom och böter för imamens handling.
Men jag ställer mig frågan om en villkorlig dom och böter är tillräckligt straff för det han uttryckte sig under talet?
Jag frågar mig också om åklagaren hade kommit till samma slutsats om det handlat om en högerextremist hade sagt samma sak?

För om det inte hade blivit detta så handlar det då om att straffsatsen sätts beroende på religionstillhörighet. Och i så fall så så är det att frångå att alla ska dömas lika för samma typ av brott och detta är mycket allvarligt ur ett straffmässigt syfte.
Men det jag skriver är att försiggå domstolens beslut. Men en sak är säker och det är att där kommer att riktas många blickar mot denna rättegång då det nog är första gången i Sverige som en muslim kan bli dömd för hets mot folkgrupp.

https://nyheteridag.se/imam-infor-ratta-for-hets-mot-judar/?fbclid=IwAR19FMLmInlcsgGqitY8_jOIWlel3E3oV_8rnDfgaA1GEkocTc34Km2hDsI
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/imam-atalas-for-hets-mot-folkgrupp
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=7282650