Tino Sanandaji: …som Hanif Bali påpekade är det islamister som inte tar kvinnor i hand, inte iranier överlag.

| 21 augusti, 2019

Igår tog regeringen emot en delegation från iranska regimen, och skapade kontrovers. När svenska ministrar besökte Iran accepterade de kravet att kvinnor måste täckas med hijab. Nu frågade någon om iranska män skulle acceptera svensk sed och ta kvinnor i hand, och fick detta absurda svar. Expressen:

”Margot Wallström mötte i dag Irans utrikesminister Javad Zarif i Stockholm. Men återigen uteblev handskakningen mellan ministrarna. Vilket kritiseras från föreningen Kvinnors Rätt. – Iranier hälsar tyvärr inte på kvinnor i hand, säger Margot Wallström”

Detta är naturligtvis nonsens, som Hanif Bali påpekade är det islamister som inte tar kvinnor i hand, inte iranier överlag. Det är del av barbariska könssegregering som påtvingades efter islamiska revolutionen på basis av Sharia och som bekämpas av landet kvinnor. Därför är det olämpligt att generalisera eller ge sken av att det bara är oskyldiga kulturella seder om hur iranier hälsar.

Det räcker att titta på gamla statsbesök, som när shahen tar drottning Elizabeth i handen år 1959, går hand med hand med Sveriges drottning Louise år 1960 i Stockholm eller skakar hand med Tage Erlanders fru Aina när paret tidigare samma år besökt Iran. Det var en tid när socialdemokrater kände till att iranier visst tar kvinnor i handen.

För övrigt är det inte alla islamister som vägrar ta i hand, bara de extrema. Diverse fatwor tillåter beröring utifrån kontext om det inte är sexuellt eller är nödvändigt (som i väst). Således har t.om regimen själv tagit kvinnor i handen, exempelvis när Ahmadinejad tröstade Hugo Chavez änka. En regering som påstår sig föra feministisk utrikespolitik borde inte trivialisera förtryck, eller acceptera en tolkning av islam mer strikt än Mahmoud Ahmadinejad.

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Tino Sanandaji: …som Hanif Bali påpekade är det islamister som inte tar kvinnor i hand, inte iranier överlag.

 1. Göran

  Islamister är en invasiv art. De tar över där de finns. Precis som käftpesten har slagit ut vår svenska flodkräfta, 97% borta.
  Också Signalkräftan är invasiv och artfrämmande, liksom islamisten.
  Islamisterna är inte bara invasiva utan bär också på hederskultur-pesten. Förföljer och mördar genom feltolkning och irrläror…
  Bevare oss från islamistpesten!

Kommentarer är stängda.