Heberleins Etik: När drevet går

| 23 augusti, 2019

“Jag har gått i drevet vid flera jakter. Drevet sprider ut sig i terrängen och skrämmer upp bytet genom att hojta och göra väsen. När det vettskrämda villebrådet rusar ut ur den skyddande skogen – röjer sig – skjuts hon av prickskytten som sitter redo i jakttornet.

”Drev” är en ovanligt välfunnen metafor för att beskriva det som händer när en offentlig person, en politiker, programledare, kulturpersonlighet, blir medialt avrättad. Drevkarlarna på sociala medier larmar och skriker, anklagar, trakasserar och förföljer bytet tills han eller hon röjer sig genom ett förfluget ord, ett aggressivt utspel eller en oövertänkt respons. Och då, när villebrådet skrämts fram sitter journalisterna i sina jakttorn och skjuter prick. Pang. Du är död. Oftast handlar det om en social död, med förödande konsekvenser för den drabbade. Vänner och bekanta drar sig undan, till och med släktingar sviker. Den drabbades heder är för all framtid nedsolkad och – vad värre är – hans eller hennes möjligheter till att försörja sig blir ytterst begränsade. I några få, men oerhört tragiska, fall leder ett mediedrev ända fram till villebrådets död.”

Ann Heberlein

Läs i Heberleins Etik…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: