Tino Sanandaji: Kan ni föreställa er om SD hade sagt om Putin eller V om Chavez vad M sa om Erdogan?

| 23 augusti, 2019

ANKARA, TURKEY – MAY 23: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) neets Sweden’s former Prime Minister and Co-Chair of the European Council on Foreign Relations Carl Bildt (L) at the Presidential Complex in Ankara, Turkey on May 23, 2017. Kayhan Ozer / Anadolu Agency

Eftersom Hanif Balis kritik av Carl Bildt spelade en avgörande roll i affären kan det vara värt att återkomma till Moderaternas Turkietpolitik.

Bildt kan se tillbaka på en lång karriär i offentlig tjänst, och det var en grotesk överdrift att han aldrig fått rätt. Han har också förtjänster bakom sig, jag har exempelvis träffat politiska fångar från Iran som var djupt tacksamma för Carl Bildts stöd.

Bildt kan samtidigt inte undgå kritik för att satsa sitt partis trovärdighet på en katastrofalt misslyckad Turkietpolitik, en linje som inte bara var sällsynt enfaldigt på förhand utan förbluffande faktaresistent i efterhand. Vare sig han, Reinfeldt, Maria Corazza Bildt eller andra ansvariga har förklarat varför de gick i godo för en farliga tyrann.

Tvärtom menar Bildt att han hade rätt och att det faktum att Erdoğan blev en diktatur är EU:s fel som inte lyssnade på honom att släppa in Turkiet i EU! Bildt är för dogmatiskt blind och arrogant för att lära sig av sitt misstag.

Erdoğans parti har inspiration i Muslimska Brödraskapet, i ett land som aldrig har haft stabila demokratiska traditioner där Hitler fortsatt är populär bland breda kretsar. Erdoğan kamouflerade visserligen sin agenda och tog makt gradvis, men det fanns alltid misstro mot honom då han tidigt hade deklarerat sin plan för demokratin: “You ride it until you arrive at your destination, then you step off”, och slagit fast “I am a servant of sharia”

Man kan ursäkta naivitet i mitten av 2000-talet när Erdoğans lurade väst och konsoliderade makten. Men med tiden var det allt svårare att missa intensiv anti-semitism eller räder av brunskjorträd mot oppositionella. 2010 läste vi i Forbes om ”Erdogan’s Dangerous Rhetoric”, och nästa år i Commentary: “the country is backsliding into dictatorship”. Vid det laget hade Turkiet rasat under i Zimbabwe i pressfrihetsindex.

Åren därpå präglas av svidande internationell kritik om bristande pressfrihet, stöd till IS, krigsförbrytelser mot civila, massarrester mm, vilket framställde Moderaternas linje som isolerad och verklighetsfrånvänd.

Reinfeldt 2007: Omöjligt att ifrågasätta turkiskt EU-medlemskap

Carl Bildt 2010: Turkiet EU-medlem inom tio år

SVD 2010: Erdogan hyllar vännen Reinfeldt

Maria Bildt 2011: Turkiet visar en demokratisk väg för arabvärlden

Maria Bildt 2011: Ett inslag i SVT Rapport nyligen handlade om att journalister och demonstranter gripits i Turkiet och det påstods att yttrandefriheten inte alls fungerar i landet. Bilden måste dock nyanseras

Reinfeldt 2013: Vi säger ja till medlemskap för Turkiet

Maria Bildt 2016: Det finns starka demokratiska krafter i Turkiet och i AKP

Carl Bildt 2016: Turkiets negativa utveckling är EU:s fel

Kan ni föreställa er om SD hade sagt om Putin eller V om Chavez vad M sa om Erdogan? Varför skulle vi acceptera att någon som haft så fel om något så viktigt så länge ska upphöjas till en orakel som står bortom kritik?

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: