Tino Sanandaji: Betnér har visserligen ingen högskoleexamen och hoppade av studier för att fortsätta arbeta med jonglering…

| 29 augusti, 2019

Igår gjorde Uppdrag Granskning reportaget Larmet från Filipstad”Hur mycket klarar en liten kommun innan välfärden faller samman? Ingen visste hur det skulle gå för Filipstad efter flyktingkrisen. Nu larmar mannen som ansvarar för integrationen i kommunen – han säger att Filipstad är på väg mot en katastrof”Nationalekonom Mats Hammarstedt påpekar idag att dessa negativa effekter var välkänd och varnades för ”Uppdrag gransknings reportage borde inte förvåna någon. Att flyktingar bosätter sig på mindre orter med dåliga möjligheter till sysselsättning bör, utifrån vad man vet från tidigare erfarenheter, undvikas. Det har varit känt länge”.Alla delade inte professorns bild, exempelvis ståuppkomiker Magnus Betnér som några år sen under jublande applåder hånade varningar om kostnader: ”är det någonstans det behövs invandrare så är det väl i Filipstad!”Betnér har visserligen ingen högskoleexamen och hoppade av studier för att fortsätta arbeta med jonglering. Han har tagit på sig en expertroll där han bland annat försäkra allmänheten ”Jag upprepar: Sverige har aldrig varit tryggare än det är nu”. Betnér har liksom sin kollega Henrik Schyffert hyllats i media, många journalister är djupt imponerande av dessa lustigkurrars samhällsekonomiska analys. Det är värt att lyssna på klippet. Vägen till Filipstad kantades av folkmassor som trodde budskapet, och som kände sig upplysta och välinformerade när de kollektivt hånskrattade åt de som heller lyssnar på professorer än jonglörer. Det var säkerligen upplyftande i stunden, men för alltfler fastnar skrattet i halsen när konsekvenserna av det dårskap de deltog i blir tydligare.

Slået op af Tino Sanandaji i Torsdag den 29. august 2019

Igår gjorde Uppdrag Granskning reportaget Larmet från Filipstad

”Hur mycket klarar en liten kommun innan välfärden faller samman? Ingen visste hur det skulle gå för Filipstad efter flyktingkrisen. Nu larmar mannen som ansvarar för integrationen i kommunen – han säger att Filipstad är på väg mot en katastrof”

Nationalekonom Mats Hammarstedt påpekar idag att dessa negativa effekter var välkänd och varnades för ”Uppdrag gransknings reportage borde inte förvåna någon. Att flyktingar bosätter sig på mindre orter med dåliga möjligheter till sysselsättning bör, utifrån vad man vet från tidigare erfarenheter, undvikas. Det har varit känt länge”.

Alla delade inte professorns bild, exempelvis ståuppkomiker Magnus Betnér som några år sen under jublande applåder hånade varningar om kostnader: ”är det någonstans det behövs invandrare så är det väl i Filipstad!”

Betnér har visserligen ingen högskoleexamen och hoppade av studier för att fortsätta arbeta med jonglering. Han har tagit på sig en expertroll där han bland annat försäkra allmänheten ”Jag upprepar: Sverige har aldrig varit tryggare än det är nu”.

Betnér har liksom sin kollega Henrik Schyffert hyllats i media, många journalister är djupt imponerande av dessa lustigkurrars samhällsekonomiska analys. Det är värt att lyssna på klippet. Vägen till Filipstad kantades av folkmassor som trodde på budskapet, och som kände sig upplysta och välinformerade när de kollektivt hånskrattade åt de som heller lyssnar på professorer än jonglörer.

Det var säkerligen upplyftande i stunden, men för alltfler fastnar skrattet i halsen när konsekvenserna av det dårskap de deltog i blir tydligare.

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •