Varje tisdag står en av platserna på Vänsterpartiets obligatoriska möte för riksdagsledamöter tom

| 29 augusti, 2019

Platsen tillhör den ledamot som fick flest personkryss efter partiledaren Jonas Sjöstedt i sin valkrets: Amineh Kakabaveh.

Men det är inte därför som platsen står tom.

– Jag sjukskriver mig varje tisdagseftermiddag.

Att hon inte vill gå på gruppmötet, som hålls klockan 16 på tisdagar, handlar inte om att hon inte har tid och lust, betonar hon.

– Men det är klart att man inte vill gå dit om ingen hälsar på en och vänder bort blicken när de ser mig.

Mobbningen, som hon anser att partiledningen och riksdagsgruppen utsätter henne för, beror enligt Amineh Kakabaveh på att hon drivit ”fel” frågor, bland annat om hedersförtryck.

– Det började ordentligt 2015 när jag skrev en debattartikel om moralpoliser i Stockholms förorter som terroriserar kvinnor. Då sa de att jag ”spred rykten” och slöt upp bakom dem som kallade mig ”husblatte”.

Konflikten har också handlat om en rasistisk film som Kakabaveh delade på Facebook under våren 2016. Partiet hotade då om uteslutning, men sade att hon fick vara kvar om hon bad om ursäkt – vilket hon gjorde.

Hon uppgav att hon begått ett stort misstag och tog bort inlägget. Att hon spred filmen menar hon berodde på att hon har engagerat sig emot polygami och månggifte.

Med en inhyrd medlare hölls det från hösten 2016 och ett år framåt medlingsmöten mellan partisekreteraren Aron Etzler och Amineh Kakabaveh. Det fungerade inte.

Inför riksdagsvalet 2018 petades hon i stället helt från partiets riksdagslista med motiveringen att det saknades förtroende. Efter en medlemsomröstning landade det i att hon ändå hamnade på en valbar plats – och därmed också i riksdagen.

Säga vad man vill men i V råder alltid oordning.

Vem är då denne Amineh Kakabaveh?

14 år gammal flydde Amineh Kakabaveh sin by för att delta i de socialistiska peshmergastyrkornas, Komalas, kamp mot ayatolla Khomeinis islamistiska regim. Hon fick sin första kalasjnikov, den ikoniska sovjetiska automatkarbinen, och inledde en väpnad kamp mot förtryck och för frihet och rättvisa.

Peshmerga betyder ”Den som möter döden”. Att vara peshmerga är inte att vara en soldat. En soldat är något som blir utkommenderad i ett krig, en peshmerga är en frihetskämpe som är beredd att dö för andras frihet.

– De där åren var de bästa i mitt liv, jag var redo att dö för kampen, det var den största friheten säger Amineh Kakabahveh.

I grunden handlar detta om etnisk rensning. Det är kurder mot andra folkgrupper.

Vid 20 års ålder flydde hon från Iran under hot om dödsstraff. I muslimska länder brukar man få dödsstraff om man dödar människor.

Till Sverige kom Kakabahveh 1992. Här har hon gått i svensk grundskola och gymnasium. Kakabaveh har också studerat vid Stockholms universitet.

Amineh Kakabahveh är marxist. Ni vet Karl Marx, mannen vars ideologi ligger bakom mördandet av minst 100 miljoner människor. Nästan lika många som det bor i Japan eller Storbritannien och Spanien tillsammans.

Amineh Kakabahveh är vänsterpartistisk riksdagsledamot. Kakabaveh anser att politik borde byggas på den franska revolutionens ideal “frihet, jämlikhet och broderskap” och kritiserar identitetspolitik för att den låser in människor i sina etniska och religiösa ursprung. Samma identitetspolitik som hon en gång som soldat kämpat för, inte emot.

I december 2016 utsågs hon till Årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus med motiveringen: “Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter.” Återigen samma identitetspolitik som hon en gång som soldat kämpat för, inte emot.

Kakabaveh uttryckte i samband med priset förvåning över att politiska motståndare uppskattar hennes arbete för kvinnors rättigheter mer än hennes egna partikamrater. Man blir inte förvånad. Vänsterpartiet har aldrig företrätt kvinnliga rättigheter eller feminism.

När SD:s riksdagsledamot Sara Seppälä, halvkurd, hörde av sig till Amineh Kakabaveh för att gå med i Riksdagens nätverk mot hedersförtryck blev det kalla handen när Kakabaveh fick klart för sig vilket parti Seppälä tillhörde.

Skälet är enligt Kakabaveh trovärdighet för nätverket. Hon skriver att SD:s partiprogram, samt uttalanden från SD, gör att SD skulle vara en belastning i stället för en tillgång för nätverket. Bland annat handlar det om hur man formulerat sig kring islam respektive islamism. Det sistnämnda borde vara en merit för vem som helst men uppenbarligen är Kakabaveh muslim och då faller hennes arbete mot hedersförtryck platt till marken. Om det inte vore så tragiskt är det faktiskt lite komiskt när en kurd avvisar en annan kurd på grand av dennes partitillhörighet. Vad syftade då den 14-årige Kakabahvehs ursprungliga kamp mot förtryck och för frihet, enighet och rättvisa till när hon nu ställer kurd mot kurd – grupp mot grupp? En följdfråga blir förstås varför tog hon med sig kriget till Sverige?

Fotnot: Kakabavehs ålder är svårbestämd. Ibland är hon född 1973 och ibland 1970. Hon är i alla fall folkbokförd som född 1970-12-06.

Jan-Ove Malmgren

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/amineh-kakabaveh-om-konflikten-jag-sjukskriver-mig-varje-tisdag

Bild: Privat


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *