2843: Intensivt

| 30 augusti, 2019

Ofrånkomligt att politiken bjuder på en rad rysare: Mordet i Malmö, debaclet i Filipstad, Greta anländer till New York, Boris Johnson stänger parlamentet. Kring detta kan kommentarer och långa haranger och utläggningar fogas. Frågan är om det händer mer än så. Jenny Madestam påtalar (Expressen) att regeringen sitter illa till genom oenighet i partiet. Men det är nog ingen fara, den store förhandlaren brukar alltid bli sittande genom nya förhandlingar och svävande löften. Men mediekarusellen snurrar till allas glädje. Det verkar nästan som om något skulle kunna hända.

En återkommande rubrik känner man lätt igen: Hotet mot demokratin. Tidningen Vi kallar till en satsning genom en demokratikväll. Demokratin står inte så starkt om man ser till hela världen men tidningen Vi menar att den också är hotad i Sverige. Det är svårare att förstå eftersom det uppenbarligen inte handlar om censur av olämpliga åsikter. Men det hör till när man skall vara korrekt att bekymrat uttala sig om den svenska demokratins nära förestående undergång.

Konsten har tyvärr inte mycket bjuda på. Den vill så gärna vara med i den politiska galoppen och just nu kommer Minerv Cuevas med sina förhoppningar. En rutinerad och ärad konstnär som har gjort en del för den politiska konsten. För det fanns tider när det på sitt sätt fungerade, konsten som lite upprorisk och som på ett mikroplan påverkade världen. Det var stort nog för ett par decennier sedan men nu krävs betydligt mer och det kan man inte leverera. (artnet)

Lars Vilks


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003