Är det ditt barns tur att dö idag? Detta är normen i dagens skolor: krisplan i händelse av väpnat våld i skolan

| 30 augusti, 2019

Så ser verkligheten ut för våra barn skolorna. De möts av information om hur de ska till väga om de plötsligt skulle bli beskjutna. Det är en sorg när man tänker på att det inte var så länge sedan skolornas anslagstavlor fylldes med helt annan information: glöm inte elevdagen, sportlovsvecka i skolan, vi träffar era förälder, matsedel och så vidare. 

Färre elever och lärare känner sig trygga i skolan, det visar höstens Skolenkät. Även studieron har blivit sämre. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7193831

Tryggheten och ordningen i skolan har radikalt försämrats sedan 2013. Lärare har inte tillräckligt med backning av samhället för att i trygghet kunna utföra sitt arbete, liksom elever inte har det. Från såväl rektorer, skolhuvudmän, skolmyndigheter som politiken. Det finns undantag såklart men de är för få, allt för få. 

I våra skolor borde ingen vara rädd. Vi har inte haft det här så tidigare, Vi vet hur en skolmiljö borde vara. Det är ju inte så att vi står helt utan erfarenhet precis. Allt det tycks ändå som bortblåst, som om det aldrig existerat.

Är det någon som inte förstår varför barn mår psykiskt illa i den här miljön? Skulle ni som föräldrar vilja ha det så här på era arbetsplatser? Att den är en potienell krigszon? Att aldrig veta kommer något att hända idag, kan komma att hända mig. Är det min tur att dö idag.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp