VIDEO: Katastroflarmet i Filipstad

| 30 augusti, 2019

Katastroflarmet i Filipstad– Vi håller på att byta befolkning, säger Jim Frölander, verksamhetsutvecklare i integration.– Vilken arbetsgivare anställer analfabeter? Det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter, säger Annicka Carlsson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlngen.– Introduktionen går bra. När de kom trodde de att Sverige delar ut pengar. De visste inte att försörjningsstödet kommer från skatter, säger ledaren för den arabiska kvinnoföreningen.Det är några av guldkornen i veckans modiga och skrämmande reportage i SVT:s ”Uppdrag Granskning”. I den här korta versionen på tio minuter har jag plockat fram de mest intressanta och avslöjande delarna från programmet.***********************************************Enligt verksamhetsutvecklaren Jim Frölander har man har förlorat greppet och är på väg mot en katastrof:– Det handlar om ett samhälleligt problem. Och det blir mycket tydligare i mindre kommuner. Det påverkar hela samhällskroppen där, och det kommer det att göra även i hela Sverige.Arbetslösheten bland inrikesfödda i Filipstad är 4,8 procent. Men bland personer från länderna utanför Europa räknar kommunen hela 80 procent som arbetslösa.Annicka Carlsson, verksamhetssamordnare vid Arbetsförmedlingen i Filipstad är uppenbarligen väl medveten om problemet. Hon skräder inte orden:– Var anställer arbetsgivarna de utrikesfödda analfabeterna? Det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter. Man behöver en utbildning. De enkla jobben är inte så många.Samtidigt fortsätter kommunens inrikesfödda bli allt färre. De flyttar till andra orter. Bara gruppen utrikesfödda ökar.– Vi håller på att byta befolkning. Jag vet inte om det är positivt eller negativt, men insikten om att vi håller på att göra det och att man därmed måste börja tänka på ett annat sätt är positivt, säger Jan Frölander.En somalisk och arabisk kvinnoförening arbetar med att introducera de muslimska kvinnorna i samhället. Vissa av dem har varken gått i skola eller arbetat i det gamla hemlandet.Introduktionen i varje grupp pågår under åtta veckor. Därefter ska de vara redo för Sverige. En av ledarna är Fatiha Benlafquih, samhälls- och hälsokommunikatitör.– Det går bra. När de kom trodde de att Sverige delar ut pengar. De visste inte att försörjningsstödet kommer från skatter. Nu vet de att det bara är en tillfällig lösning, hävdar hon.”Finns det något särskilt som man blir förvånad över med Sverige?” undrar SVT:s reporter.– Jämställdhet. Männen hatar jämställdhet, säger Fatiha Benlafquih och skrattar.Våld mot kvinnor är ett annat känsligt ämne för de somaliska och arabiska kvinnorna. ”Wow, är det så?!”, säger männen förvånat.Ping Jan Malmsten, Anna K Almgren, Hans G Eriksson, Kjell Samuelson, Johnny Holmberg, Ronie Berggren, Ronnie Wenngren.

Slået op af Bengt Johansson i Fredag den 30. august 2019

– Vi håller på att byta befolkning, säger Jim Frölander, verksamhetsutvecklare i integration.

– Vilken arbetsgivare anställer analfabeter? Det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter, säger Annicka Carlsson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlngen.

– Introduktionen går bra. När de kom trodde de att Sverige delar ut pengar. De visste inte att försörjningsstödet kommer från skatter, säger ledaren för den arabiska kvinnoföreningen.

Det är några av guldkornen i veckans modiga och skrämmande reportage i SVT:s ”Uppdrag Granskning”. I den här korta versionen på tio minuter har jag plockat fram de mest intressanta och avslöjande delarna från programmet.

**********************************************
Enligt verksamhetsutvecklaren Jim Frölander har man har förlorat greppet och är på väg mot en katastrof:

– Det handlar om ett samhälleligt problem. Och det blir mycket tydligare i mindre kommuner. Det påverkar hela samhällskroppen där, och det kommer det att göra även i hela Sverige.

Arbetslösheten bland inrikesfödda i Filipstad är 4,8 procent. Men bland personer från länderna utanför Europa räknar kommunen hela 80 procent som arbetslösa.

Annicka Carlsson, verksamhetssamordnare vid Arbetsförmedlingen i Filipstad är uppenbarligen väl medveten om problemet. Hon skräder inte orden:

– Var anställer arbetsgivarna de utrikesfödda analfabeterna? Det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter. Man behöver en utbildning. De enkla jobben är inte så många.

Samtidigt fortsätter kommunens inrikesfödda bli allt färre. De flyttar till andra orter. Bara gruppen utrikesfödda ökar.

– Vi håller på att byta befolkning. Jag vet inte om det är positivt eller negativt, men insikten om att vi håller på att göra det och att man därmed måste börja tänka på ett annat sätt är positivt, säger Jan Frölander.

En somalisk och arabisk kvinnoförening arbetar med att introducera de muslimska kvinnorna i samhället. Vissa av dem har varken gått i skola eller arbetat i det gamla hemlandet.

Introduktionen i varje grupp pågår under åtta veckor. Därefter ska de vara redo för Sverige. En av ledarna är Fatiha Benlafquih, samhälls- och hälsokommunikatitör.

– Det går bra. När de kom trodde de att Sverige delar ut pengar. De visste inte att försörjningsstödet kommer från skatter. Nu vet de att det bara är en tillfällig lösning, hävdar hon.

”Finns det något särskilt som man blir förvånad över med Sverige?” undrar SVT:s reporter.

– Jämställdhet. Männen hatar jämställdhet, säger Fatiha Benlafquih och skrattar.

Våld mot kvinnor är ett annat känsligt ämne för de somaliska och arabiska kvinnorna. ”Wow, är det så?!”, säger männen förvånat.

Bengt Johansson, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •