Elev får 15 000 kr i skadestånd. Kände sig kränkt av att han fick en tillsägelse efter att ha skickat nakenbild

Av | september 1, 2019

 

Rektor Anna skriver på twitter: “En elev skickar en nakenbild till en annan elev. Läraren informerar vårdnadshavare och rektor. BEO yrkar på 15.000 kr i skadestånd till eleven som skickat bilden, han känner sig kränkt av skolan. Att eleven själv kränkt via nakenbilden betyder inget för BEO. Hur är det möjligt?”

https://twitter.com/bittaranna/status/1167735569562165248?s=12&fbclid=IwAR1WJM9yWAAX3PuHFbjxZfQXe7svgNonDGqlCnbWsoR7VxWTCStiaWr2P3A”I skadeståndsyrkandet skriver BEO att myndigheten inte har tagit ställning till om eleven själv har kränkt eller trakasserat andra elever, utan enbart om han själv har blivit kränkt.”

Är det rimligt att inte ta hänsyn till hela bilden, han hade till exempel skickat nakenbilde, undrar DN? https://www.dn.se/nyheter/sverige/elevombudet-valkomnar-granskningen-av-myndighetens-roll/

Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman säger att det är inget som de utrett utan de har bara tittat på den skolpersonal som kränkte eleven?!

Hur tusan är det ens möjligt, att utelämna information som med stor sannolikhet inte hade bekräftat den kränkta elevens kränkthet? Uppriktig sagt det här landet har på så många nivåer tappat sitt moraliska kompass. 

Det är uppenbart att man måste göra något åt BEO, Barn- och elevombudets sätt att driva skadestånd till elever som upplever att de blivit kränkta. Det här ju ren galenskap. 

Det märkliga är att anmälningarna för kränkande behandling till BEO och Skolinspektionen ökat från 389 fall när BEO tillkom 2006, till 1910 2018.  

Det är inte så konstigt att lärare allt oftare berättar att inte de vågar ingripa mot störiga och stökiga elever. Rädslan för att bli anmäld av en kränkt elev är överhängande, liksom det är den kränkta eleven oavsett vad, får rätt. 

Det här är makalöst! Att lärare i skolan som utsätts för eller riskerar hot inte vågar anmäla av rädsla för att någon elev ska känna kränkt. 

Nu ska regeringen granska BEO. Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman välkomnar granskningen som aviserat efter den kritik som riktats mot myndigheten.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

2 reaktion på “Elev får 15 000 kr i skadestånd. Kände sig kränkt av att han fick en tillsägelse efter att ha skickat nakenbild

  1. Jenny Ek

    Nu tänker jag kanske lite bakvänt men… är det ingen som pratat med eleven som fick nakenbilden? Om den eleven inte känner sig kränkt av att ha fått bilden så borde läraren hållt sig utanför deras mycket privata bildskickande… för om jag tex skickar en nakenbild till ‘min make’ , inte katten vill jag att en “lärare” ska titta på den då…

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *