Funktionshindrade barn väntar fortfarande på lagändring om assistans som lovades till sommaren.

| 1 september, 2019

De funktionshindrade barn och unga som för någon månad sen lovades assistans för så kallat “grundläggande behov” såsom att äta, klä på sig, kommunicera eller sköta sin hygien, väntar än på sin assistans. Det som i JÖK-avtalet mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna avtalades i en av punkterna om förändringar av rätten till personlig assistans, har inget hänt. Dessa barn och unga skulle få hjälp med de grundläggande behoven av att kunna andas och äta via sond.
Men vad har hänt i denna frågan frågar sig nu Bengt Eliasson Liberalerna?

Trots att regeringen lovade lagändring till sommaren så har föga förvånande inget hänt, och nu kritiserar Liberalerna deras samarbetspartner Socialdemokraterna för att arbetet med assistansfrågorna går för långsamt, att det går för trögt.
Socialminister Lena Hallengren säger nu att: “Lagförslaget fick kritik från flera remissinstanser för att det inte var tillräckligt tydliga ändringar i lagtexten.”
Men sådan kritik har ju inte hindrat att andra lagar har drivits igenom av denna regeringen så varför har detta hindrat den denna gången kan man fråga sig?

Lena Hallengren fortsätter med att säga: “Det förslaget vi hade lagt, det räckte inte till när det gäller sondmatning. Istället för att vänta med båda så la vi andning först och så kommer sondmatning inom kort.”
Men då frågar man sig om inte intag av föda och vätska är lika viktigt som att andas?
Men tydligen är det inte så i Hallengrens värld.
En av Liberalernas stora hjärtefrågor är just assistans för personer med funktionshinder.

Men nu så pågår budgetförhandlingar som väger in de här reformlöftena mot annat som regeringen lovat att genomföra tillsammans med samarbetspartierna.
Så kommer denna liberala hjärtefråga att få stryka på foten för någon annan fråga nu kan man fråga sig?
Enligt JÖK-avtalet ska det redan i höst komma utredningar både om föräldrar till barn med funktionsnedsättningar får för stort föräldraansvar och för att utreda vilken sorts vård i hemmet som man ska förväntas klara av utan hjälp, så kallad egenvård.

Men Liberalernas talesperson i funktionshinderfrågor Bengt Eliasson varnar nu för att det kommer att bli svårt att hinna genomföra löftena i utlovad takt.
Han säger: “Vi har haft alldeles för få samtal och förhandlingar i frågan och vi behöver skruva upp tempot.”
Nu så frågar jag mig om inte detta är den strategi som Socialdemokraterna har satt i denna frågan, att de ska dra detta i långbänk ända tills de andra partierna tröttnar på det och liksom nu Socialdemokraterna sviker sina löften till en av de mest utsatta grupperna i Sverige?

Men frågan återstår att se om denna strategi håller då även Vänsterpartiet och Kristdemokraterna nu kritiserar att ändringarna i assistanslagen tar för lång tid?
Pia Steensland KD säger: “Regeringspartierna sviker de här personerna när man begraver de här frågorna i utredningar. Vi har ett katastrofläge, där personer med omfattande funktionsnedsättningar inte får den hjälp de faktiskt behöver.
Men kommer det att hjälpa, eller blir det som vanligt att Socialdemokraterna kör över de andra partierna för att få sin vilja igenom?

Liberalerna vill att hela assistansen blir ett statligt ansvar och tycker inte att man behöver utreda saken igen.
Men detta håller inte Lena Hallengren med om utan säger: “Andning och sondmatning är på väg, vi ska titta på föräldraansvar och egenvård också och 2021 kommer vi att tillsätta en utredning om statligt huvudmannaskap.”
Hon säger dessutom att regeringen kommer att följa det som står i januariavtalet.
Där återstår då frågan om de tillsätter en utredning om nästan två år om statligt huvudmannaskap när denna utredning blir klar, är det när dessa barn dött bort och kanske också deras föräldrar?

För om några är bra på långdragna utredningar för att fördröja knepiga och dyra reformer så är det just regeringspartiet Socialdemokraterna. Ja, där finns förstås undantag som när de utredde de ensamkommande “barnen” som många remissinstanser kritiserade men som de ändå drev igenom med hjälp av bland annat Centerpartiet. Då gick det fort och då stod inga hinder i vägen, men nu när det handlar om funktionsnedsatta barn, och nu menar jag barn, då ser de inget annat än hinder.

Jag har frågat mig många gånger de senaste åren om Socialdemokraterna står för allas lika värde och solidaritet med dem som har det svårt, eller det bara är något som hänger med sedan 1970-80 talet?
För sedan de började märka att det kostade pengar att vara generösa så har de stängt av pengaflödet till många som skulle behöva ha pengarna. Medan de låtit de flöda till andra grupper.
Så är det den nya Socialdemokratin att bara kanske föda kommande valmanskår?
För i så fall så handlar det inte längre om att vara solidarisk med de mest behövande i det samhälle de är satt till att styra.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/funkisfamiljer-vantar-fortfarande-pa-lagandring?fbclid=IwAR0Z8popI8CyDfh9MbvtZ_InDMwOvGNifjiHLhNb-5BfgwJRHqBubP5XbIM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *