UTVISNING. Hans resa till Kabul är bokad till 12 mars. Sannolikt är att Shafiq nu aldrig kommer utvisas.

Av | september 1, 2019

Shafiq, 20, utvisningsbeslut har vunnit laga kraft, då skriver Expressen om det. Sannolikt är att Shafiq nu aldrig kommer utvisas. Efter den här artikeln kommer aktivister sluta upp, man kommer säga att Sverige är inhumant, att vi inte står upp för människovärdet, och alla dem som skriver om Shafiq utifrån att han ska utvisas är rasister.

Jag bryr mig inte om det. Det är klart att det här svårt för Shafiq och skapar ångest och oro, men ett Nej är ett Nej. Vad det här däremot visar är att vid avslag bör den asylsökande så fort möjligt avvisas från landet. Det vore det mest humana.

I avslaget beskriver Migrationsverket hans historia som onyanserad och icke trovärdig. Shafiq får som nämns avslag på sin asylansökan. Hans resa till Kabul är bokad till 12 mars. Ett ödets ironi att det blir just Kabul. PS har nyligen räknat ut att det sprängs mer i Sverige än i Kabul, vilket innebär att Shafiq faktiskt utvisas till ett land med mindre våldsamheter.

Nåväl. Kort efter avslaget blir han omhändertagen av polis och placerad på Migrationsverkets förvar i Märsta.

I förvaret växer en bild fram av en irriterad Shafiq. Han har svårt att respektera andra och förhålla sig till gränser. Han tar vid ett tillfälle alla tomatskivor. Ett annat byter han kanal utan fråga andra som tittade på. Han skojar med personalen om att röka hasch. Han blir arg när han nekas russin, som en påföljd av att han tidigare sagt att den dryck han blandar – russin och vatten – är alkohol. Han gör våldsamt motstånd när han konfronteras angående drycken. Höjer rösten och protesterar. Två ur förvarets personal tvingas tillslut att bortta ned honom golvet. Beslut tas att flytta Shafiq från förvaret till polisarrest. Där får han vara i 7 dygn. Shafiq själv påstår dock att han var där i 16 dygn, trots att kriminalvårdens anteckningar visar att det handlade om 7 dygn.

Det kanske inte är så lämpligt att placera någon som ska utvisas i arrest, häkte eller på anstalt. Men det är en bedömningsfråga. Migrationsverket är tydliga. De upplever honom Shafiq som hotfull, att han inte lyssnar på tillsägelser, gärna uppviglar till bråk och äventyrar säkerheten på förvaret. Störig och stökig med andra ord.

Sedan kommer den andra sidan. Vänner på förvaret som säger att Shafiq är snäll och lugn, timid till och med. Det är inte Shafiq som är problemet utan det är personalen som är emot honom. Vännen vet inte varför de tog Shafiq. Han har sett andra göra betydligt värre saker utan att placeras i någon arrest.

Expressen intervjuar Shafiq som berättar om hur tungt det är, om ärren på hans kropp och om skakningarna som Expressen skriver är ett vanligt PTSD-symptom. Och det är det, men för att kunna ställa diagnos PTSD krävs en lång utredning. Skakningar är bara en av många symptom: flaschbacks, mardrömmar, ångest, vaksamhet, social fobi, m.m. är exempel på andra symptom vid PTSD. Det är tidningen nämner, utan hintar kort om PTSD för att plantera ett frö hos läsaren.

Oavsett orsak upplever de allra flesta vid något tillfälle när de sitter inlåsta att de blir orättvist behandlade och att personalen är emot dem. Det är inget unik för Shafiq och inget man kan dra några slutsatser ifrån.

Att Shafiq är obalanserad, arg och frustrerad är inte konstigt. Han har fått avslag på sin asylansökan och ett utvisningsbeslut. I det kan jag förstå honom och känna sympati. Men vi har en process som utreder huruvida någon ska få stanna eller inte. Den processen borde man lita mer på. Om inte annat borde Expressen skriva mer om den så att läsarna förstår att det här inte handlar om att någon blivit orättvist behandlad.

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

3 reaktion på “UTVISNING. Hans resa till Kabul är bokad till 12 mars. Sannolikt är att Shafiq nu aldrig kommer utvisas.

 1. Gullan

  Utvisa de skitstövlerna. Sluta dalta med de. De är 9 år äldre än åldern de här upget. Sluta dalta för fån.
  Rädda Sverige.

  Svara
 2. Mats johansson

  Ja ut med den jävla apan va i he vete är det för ett jävla daltande med dessa kakelaker detta jävla landet ni är ju för faen inte friska vi skiter väl vad som händer apan va faen tror du att vi skulle få om vi kom till deras jävla land inte ett skit en kula i skallen Kan inte förstå att sverige ska ta hit alla värdens patrask Moooorrrgggaaannn Idioten

  Svara
 3. Mats johansson

  Röven vill inta ha med SD han vill va statsminister till varje pris bara han få va statsministe pormasken har han inte råd o gå till tandläkaren o fixa sin äkliga tandstälning han ser ju äcklig ut i trynet det svinet kolla han tandstälning

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *