Ludmila Hell, Fysiklärare: Koldioxid är livets gas

| 2 september, 2019

Koldioxid är vitamin för alla vitaminer. Den är förutsättningen för allt liv på jorden. Ändå räknar Nationalencyklopedin koldioxid som en luftförorening. Koldioxid är den grundläggande regulatorn av kroppens funktioner och vitamin för alla vitaminer. Den reglerar aktiviteten hos enzymer och vitaminer. Om koldioxiden inte räcker till, fungerar alla enzymer och vitaminer onormalt. Då får man en ämnesomsättning, som leder till allergier, cancer och saltutsöndring.

Syre har en rengörande funktion i kroppen. Cellerna i kroppen måste ständigt rengöras. Speciellt känsliga är hjärnceller, som kan dö på grund av syrebrist. I en frisk människa är förhållandet mellan koldioxid och syre 3:1. Koldioxid finns i öl, mousserande vin, de flesta sorters läsk samt i kvinnans befruktade ägg och i fostrets blod. Ett nyfött barn har en hög halt av koldioxid i blodet. Den är byggnadsmaterial för alla växter, som utgör mat för djuren. Den får vårt bröd att jäsa. Den dödar bakterier i vatten och håller det rent. Den verkar som ett konserveringsmedel med koden E290. Den är färglös, utan lukt och smak.

I fotosyntesen tar växterna upp koldioxid ur luften samt vatten och små mängder mineraler ur marken. Deras klorofyll använder solens energi till att slå samman kol från koldioxiden med väte från vattnet för att skapa kolhydrater, som bygger upp växternas vävnader. Det frigjorda syret släpps ut i luften, som vi sedan kan andas.

I Jordens barndom bestod atmosfären mest av koldioxid. Växtligheten blev enorm. Dels producerade den syre till luften, dels lagrades döda växter ovanpå varandra och bildade efter miljontals år bergarten stenkol. Detta utgör således lagrad solenergi, som frigörs då vi bränner upp det och återför koldioxiden till luften. I luften finns nu 21 procent syre och 0,04 procent koldioxid.

Den senare är den viktigare för livet: Utan syre dör djuren, men växterna överlever. Utan koldioxid dör både växter och djur. Inom biologin säger man att varje organism upprepar Jordens evolution i individens utveckling: Från encellig varelse till fisk till apa till människa. Koldioxiden är en oumbärlig del av ämnesomsättningen. Människans celler behöver ta upp 6–7 procent koldioxid och bara 2 procent syre.

Kvinnans befruktade ägg har under de första dagarna en nästan syrefri miljö, eftersom syre helt enkelt är skadligt. Fostrets blod har en låg syrehalt och en hög koldioxidhalt jämfört med en vuxen människas. Överskott av syre är dödligt, eftersom syre är ett starkt oxidationsmedel, som kan förstöra cellväggarna. För ett normalt liv krävs 7–7,5 procent koldioxid i vårt blod. Sjunker halten till 4 procent innebär det omedelbar död. Vi får den av maten, vars proteiner, fetter och kolhydrater oxideras av syre och bildar koldioxid i vävnaderna.

Den lilla höjning vi sett av luftens halt från 0,03 procent till 0,04 procent har varit gynnsam för mänskligheten. Öknarna har minskat, skördarna ökat och Jorden har blivit cirka 10 procent grönare. Någon annan inverkan på klimatet tycks den inte ha.

Koldioxid är ingen förorening utan Livets Gas.

Ludmila Hell, Fysiklärare.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

12 tankar på “Ludmila Hell, Fysiklärare: Koldioxid är livets gas

 1. Kjell nordebrink

  Och vatten är livets vätska.
  För lite och du dör av törst på ett par dar.
  För mycket så drunknar du på 20 minuter…..

  1. ulf hansson

   Precis. Undrar om Greta fattar detta. Däremot är jag rädd för att man missbrukar våra vattenresurser. Bättre med öl.

 2. Peter

  Intressant, har inte tänkt så men så är det ju.
  Dags att flyga mer å jag tar bilen till jobbet idag

 3. kjell nordebrink

  Ord står tydligen mot ord så ska man lyssna på en (f.d. ?) fysiklärare eller högsta domstolen i USA ?
  Vet att texten är gammal men det är ju inlägget oxå….

  HEM / NYHETSARKIV / KOLDIOXID ÄR EN LUFTFÖRORENING
  “Koldioxid är en luftförorening
  President Bush kan inte förneka att utsläpp av koldioxid är en luftförorening. Det fastslår högsta domstolen i USA. Därmed kan och måste nationens naturvårdsmyndighet ” the Environmental Protection Agency” ta sig an utsläppen av växthusgaser”.

 4. Ulf hansson

  Halten koldioxid borde således helst vara noll. Lycka till.

 5. Kjell nordebrink

  Så länge den inte ställer till problem så är det naturligtvis ingen luftförorening.

 6. Ruben Lsrsson

  Vår atmosfär är svältfödd på CO2.
  Halter mellan 1000-2000 hade varit gynnsamma.
  Öknarna hade grönskat. NASA har redan visat att ökningen från 290 till nuvarande 410 (tillsammans med andra åtgärder) ökat granskningen av vår planet.
  Sök William Happer och Patrick Moore för att lära mer.

 7. kjell nordebrink

  För att klargöra så är det självklart den utsläppta koldioxiden som räknas som luftförorening, inte den naturligt förekommande.

 8. kjell nordebrink

  Hade Ludmila varit en riktig lärare så skulle hon förklarat skillnaden mellan koldioxid och koldioxid men hon undanhåller fakta.
  Koldioxid som “Livets gas” och koldioxid som växthusgas är inte samma sak.
  Inga barn borde drabbas av faktaförvrängare som påstår att NE betraktar koldioxid som luftförorening så jag antar och hoppas att Ludmila numera är en f.d. lärare. Skam vore det annars………

 9. Ulf hansson

  Den koldioxid som frigörs genom fossil förbränning skulle egentligen frigjorts för länge sedan om den inte råkat hamna under ett sedimentlager. Den enda koldioxid som inte är naturlig är den som vi inklusive Kjell andas ut. Kjell du har inte funderat på att sluta med det och bara andas in. Kanske en ide.

 10. Kjell nordebrink

  Så den koldioxid som råkar vara bunden i biomassa ingår alltså inte i det naturliga kretsloppet ?
  Men den koldioxid som har varit bunden i biomassa ingår i det naturliga kretsloppet…..

  Kanske stämmer på sätt och viss vilket skulle förklara varför din utandning räknas som luftförorening.
  Det är inte jag som påstår det utan du själv med hjälp an NE.

Kommentarer är stängda.