Schori hyllar Zimbabwes tidigare diktator Robert Mugabe efter hans bortgång med att jämföra honom med Nelson Mandela.

| 6 september, 2019

Som de flesta nog redan hört så har Zimbabwes tidigare diktator Robert Mugabe avlidit. Han dog i exil då han efter många år av vanskötsel av Zimbabwes ekonomi, korruption och allehanda andra olägenheter 2017 störtades av sitt eget parti ZANU-PF. För att han inte skulle dra ner fler i skandalerna efter honom så fick Mugabe full immunitet, diplomatstatus, dessutom fick han behålla sina affärsverksamheter och betalades 10 miljoner dollar för att lämna makten.
Nu efter hans död så kommer det kondoleanser från allehanda håll. Ett kommer från ANC i Sydafrika där ANC:s generalsekreterare Ace Magashule skriver: “Vi sörjer med er vår vän, statsman, ledare och revolutionär.”

Även Kina beklagar diktatorns död med att skriva: “Vi är djupt sorgsna över denna bortgång och uttrycker uppriktiga sympatier till Zimbabwes folk, regering och till herr Mugabes familj.”
En annan som också beklagar diktatorns bortgång är den tidigare biträdande utrikesministern och Socialdemokraten Pierre Schori som säger till SVT text: “Han var vänlig, men stenhård på sin sak.”
Schori jämför även diktatorn med Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela.
Schori tillägger också: “Men Mugabe var en helt annan person. Han hade också oturen att omge sig med dåliga rådgivare.”

Nu kan man ju förstå att ANC i Sydafrika tar och kondolerar Mugabe, likaså att Kina gör det för som alla nog redan känner till är Sydafrika inte samma land som det var när Mandela ledde det och att en diktaturs företrädare hyllar en annan diktator som i Kinas fall är heller inte så konstigt. Men att en gammal företrädare för Socialdemokraterna som dessutom blev utslängd från landet 2002 då han ledde EU:s valobservatörer där för att bevaka Zimbabwes val är mer underligt. Att han dessutom sen kan jämföra honom med Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela är än mer märkligt då det bevisligen förekom utrensningar i landet av både vita bönder, den politiska oppositionen och sexuella minoriteter under Mugabes regeringstid.

Man frågar sig nu om Schori inte sett Mugabes “krigsveteraner” och deras attacker och ockupationer av vita ordbrukares mark, om han inte läste eller han inte såg Mugabes “krigsveteraner” med arbetslösa män som inte deltagit i kriget på 70-talet och som kostade de vita bönderna och oppositionspartiet MDC minst 153 dödsoffer?
Så nu väntar man bara på nästa före detta högt uppsatta Socialdemokrat komma ut och lovsjunga Mugabe. För som sagt var där är nog många inom det partiet som nog tyckte att Mugabe inte gjorde några som helst fel och att landets ekonomiska bekymmer på 90-talet berodde på den vita minoriteten och utländsk inblandning.

För det har andra som inte beklagar och hyllar hans död något nämnvärt.
En av dessa är Aftonbladets Anders Lindberg som inte skräder orden om Mugabe när han Twittrar ut: “2013 besökte jag facket i Zimbabwe.
De berättade att Robert Mugabes hantlangare grep oppositionella och frågade ”lång ärm eller kort ärm”?
Lång ärm betydde att halva armen kapades, kort ärm att de högg av händerna.
Vilken krets i helvetet blir det?

Eller när Storbritanniens regering skriver: “Vi uttrycker naturligtvis våra kondoleanser till de som sörjer men vet att för många var han ett hinder mot en bättre framtid. Under hans styre led Zimbabwes befolkning mycket då han utarmade deras land och godkände bruket av våld mot dem.”
För enligt mig är dessa eftermälen mycket lämpligare för Mugabe än den lovsång som ANC, Kina och Schori gav honom.

https://nyheteridag.se/diktatorn-mugabe-dod-hyllas-av-schori-s-hade-ocksa-oturen-att-omge-sig-med-daliga-radgivare/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Schori hyllar Zimbabwes tidigare diktator Robert Mugabe efter hans bortgång med att jämföra honom med Nelson Mandela.

  1. Birger Nordström

    Mugabe är mycket kontroversiell. En rimlig fråga är dock: Varför hyllar så många afrikanska ledare Mugabe? Är alla tyranner? Kanske skall man värdera det strukturella våld som utövades mot 95 % av människorna i Zimbabwe. I Bulawayo (halvmiljoner stad), under Ian Smith hade vi totalt en högstadieklass för afrikaner. Barn som föddes av ett svart hembiträde med en vit fader, (ofta genom våldtäkt) togs omedelbart från modern (man fick inte blanda vitt blod med svart). Raden kan göras lång med allt från att svarta inte fick gå på trottoarerna till direkta avrättningar. De första tio åren av Mugabes styre tiodubblades utbildningsplatserna på låg- och mellanstadiet. En utbyggnad som saknar motstycke i världen. Hur skall vi plocka in det i tyrann-ekvationen? Kan vi européer inte förstå det strukturella våldet.

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *