Tino Sanandaji: Trots goda år är Malmö en fattig stad.

| 6 september, 2019

Bild: Ingemar D Kristiansen

Sydsvenskan är förbryllade och försöker reda ut mysteriet att Malmö blivit fattigare i en period där det gått bra för storstadsregioner. Svaret hintas i artikeln, det finns ingen paradox när Malmö betraktas som en dual ekonomi där fattiga delens andel växer sin befolkningsandel.

”Trots framgångssagan: Malmös invånare har blivit fattigare

En allt större andel av Skånes näringsliv surrar kring Malmö dit flera storföretag flyttar sina huvudkontor. Dessutom sjuder staden av vitala företag i framtidsbranscher. Men trots en växande ekonomi har Malmöborna blivit fattigare de senaste 15 åren, jämfört med invånarna i både Stockholm och Göteborg. Det visar analyser som ekonomiska experter har tagit fram för Sydsvenskan…”

De skånska städernas utveckling beror till stor del på att deras befolkning av utländsk härkomst har vuxit kraftigt och mer än på andra håll. En stor del ur denna grupp saknar förvärvsinkomst och de drar ner genomsnittet…

Även Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, ser skillnader i välståndsutvecklingen bland invånarna i landets tre storstadsregioner. Vid en sådan jämförelse anser han att Malmö otvetydigt har halkat efter…Trots goda år är Malmö en fattig stad. Medianinkomsten är bland den lägsta i Sverige. I enbart 16 kommuner har invånarna lägre inkomster. I stadsdelen Herrgården förvärvsarbetar endast 20 procent av kvinnorna och 40 procent männen som är födda utanför Europa. För inrikesfödda är siffrorna över 80 procent”

Som jag upprepat är detta inte unikt för Malmö, invandring gör ekonomin fattigare än det annars skulle varit även i resten av landet. Det som främst utmärker Malmö (och numera Filipstad) är att gruppen är så stor att effekten blir synlig och inte längre kan döljas med propaganda som lurar folk genom att baka in invandringens och dölja effekten i andra trender.

Det finns här två läxor. Det första är att vi inte kan se några tecken på att invandring har haft positiv spillover eller ”dynamiska effekter” på övriga Malmö, tvärtemot politisk korrekt teori. Tvärtom verkar invandring överlag haft negativa dynamiska effekter i form av brott som bla. dragit ned fastighetspriser.

Det andra är att normal ekonomi i Sverige bestående svenskar och integrerade invandrare (minst 80+% av landet, minst 50+% av Malmös befolkning) fortsätter växa i takt med teknologisk utveckling, som hela väst har gjort senaste hundra åren. Sveriges högteknologiska företag och arbetare fortsätter dra upp landet samtidigt som andra faktorer drar ned.

Tino Sanandaji

Sydsvenskan (låst)…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *