Ivar Arpi: I dag betyder inte ett nej i asylprocessen verkligen nej.

| 7 september, 2019

Jag fick kritik av Isak Kupersmidt, från centerstudenter, efter min ledare om utvisningar. Här kan man läsa både hans replik och mitt svar:

“Isak Kupersmidt har rätt i att antalet som angavs i min ledare gäller ansökningar, inte beviljanden. Tyvärr har han själv fel i vad han ser som sin korrigering.

Var Kupersmidt fått siffran om 25 000 bifall på asylansökningar från framgår inte. Av de 84 000 asylansökningar som kommer in fram till 2022 beräknas 35 000 få uppehållstillstånd. Det är vad Migrationsverkets presstjänst, som vidarebefordrar informationen från den som leder verkets prognosarbete, skriver till mig: “Sammanlagt uppskattas kommunmottagandet uppgå till omkring 91 000 personer under 2019-2022 (varav ca 20 000 kvotflyktingar, ca 36 000 anhöriga till före detta asylsökande, samt ca 35 000 asylsökande som tas emot i kommun efter beviljat uppehållstillstånd).”

91 000 är förvisso inte ett nytt Malmö, utan snarare ett nytt Karlstad, Haninge eller Växjö. Därför har den delen i min ledare rättats på webben.

Men det är sant att jag använde en siffra som inkluderade för många kategorier av inresande, med tanke på vad min artikel handlar om. Enligt Migrationsverkets juliprognos beräknas det totalt inkomma cirka 168 000 ansökningar om uppehållstillstånd på grund av anknytning (exklusive förlängningsansökningar) under 2019-2022. Men dessa siffror avser samtliga anknytningsärenden, precis som Kupersmidt påpekat, och inte enbart anhöriga till före detta asylsökande. Det omfattar exempelvis anknytning till en person som bor i Sverige som man är gift med, har ingått partnerskap eller varit sambo med. Familjemedlemmen i Sverige måste vara svensk medborgare, ha permanent uppehållstillstånd, permanent uppehållsrätt eller permanent uppehållskort. Hur många av dessa som är anhöriga till före detta flyktingar, med permanent uppehållstillstånd, har jag inte någon statistik på.

I dag betyder inte ett nej i asylprocessen verkligen nej. Många stannar kvar även om deras ansökan avslagits. Utvisningar av de som uppehåller sig illegalt i landet sker inte i tillräcklig utsträckning. Många som har avvikit syns inte längre i statistiken. De befinner sig i vad man brukar kalla skuggsamhället, eftersom de håller sig undan från myndigheterna. Men om inte Sverige tar sin egen migrationspolitik på allvar förlorar den sin legitimitet både för dem som redan bor här och de som söker sig hit.

Min ledare handlade till större delen om att inflödet är för stort. Det är värt att understryka än en gång: även ett nytt Karlstad på fyra år är för mycket, med tanke på de stora integrationsproblem Sverige dras med redan i dag.”

Ivar Arpi

Svd (låst)…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: