Kan vi prata om det lågintensiva kriget i Sverige?

| 7 september, 2019

Kan vi prata om det? Det står bortom all tvivel att det pågår ett lågintensivt krig i Sverige, mot svensk polis och svenska medborgare. I ett lågintensivt krig vill man komma åt polisen, bryta ned rättsvårdande myndigheter samt sätta existerande socialt förtroende ur spel. Samhället bryts på så vis långsamt ned.

Reaktionerna från våra politiker kring dessa frågor är knappa. Det beror säkert på att man betraktar dem som abstrakta. Det är därför man inte bjuder in till extrainsatta förhandlingar, krismöten eller pratar om krisberedskap. Det första tecknet kring att man möjligen börjat tänka i liknande banor fick via broschyren: “Om krisen eller kriget kommer”. Förutom broschyren har vi inte sett varken lagändringar eller insatser av större art, tvärtom, i stället har beslut fattats som ytterligare försvagat förtroendet för det samhälle vi lever i. Bryr man sig inte? 

2017

En villa besköts i området Hagaberg i Västerås. Det rörde sig om ett mordförsök på en polis och dennes familj. Mordförsöket var kulmen på en rad attacker under 2017. Första januari kastades en granat mot polishuset i Katrineholm. Sjätte februari sprängdes en bil tillhörande en polischef involverad i bekämpningen av gängkriminalitet. Trettonde augusti skakades polishuset i Hallstahammar av en explosion. En liknande händelse ägde även rum den artonde oktober i Helsingborg. Den tolfte september utsattes en fru till en polis för ett kidnappningsförsök.

Att polisen hotas till livet visar på en tydlig markering från dem som anser att polisen stör deras verksamhet. Samtidigt är det en maktdemonstration som skapar stor social oro. “Vågar vi ringa polisen?”. Många är rädda för att lokala kriminella gäng ska få reda på att polisen kontaktats. Påverkar inte det vårt samhälle allvarligt? Hotar inte det medborgarnas frihet? Bryter inte sådant ned samhället?

Landets kvinnor och flickor samt även män och pojkar våldtas på löpande band. Att våldta är också en slags lågintensiv krigshandling. Genom historien ekar skriken från våldtagna människor. Att stoppa våldet i samhället är lika viktigt som att stoppa hoten mot polisen. Men detta tycks komma allt längre ned på den politiska agendan. En våldtäkt är inte enbart en kräkning mot kvinnan, utan även en kräkning mot dennes familj och mot samhället. I synnerhet ett samhälle som påstår sig stå upp för kvinnors fri- och rättigheter. Våldtäkt är ett effektivt vapen. Den nakna och ibland misshandlade kroppen har alltid varit ett slags slagfält i krig eller konflikter runt om i världen. Varför skulle Sverige undantas? Sverige som kommit att bli ett land präglat av motsättningar och polarisering. Varje dag anmäls 20 våldtäkter i Sverige. Det är en siffra som talar sitt tydliga språk.

Poliser attackeras och misshandlas, brandmän och ambulanspersonal likaså, deras fordon vandaliseras, de hindras från att utföra sitt arbete. Kommer polisstationer stängas ned? Kommer misshandlade och våldtagna kroppar “visas” upp? Det är kanske att hårdra det men även om det är otäcka tankar så menar vi att att de måste tänkas. Kunskap är makt, okunskap är dess motsats. Att ligga ett steg före är att inte ligga ett steg efter. Att vara, tänka och reagera proaktivt innebär att man tvingar sig själv att tänka och nämna det otänkbara. Vi är inte långt borta från det otänkbara.

2018 – attentat mot polishus

Den 17 januari detonerar någon form av sprängladdning utanför polishuset i Rosengård i Malmö. Explosionen lämnade en krater på parkeringen och skador på polishusets fasad och närliggande fordon. Den 22 september utsattes polisstationen i Gävle för ett attentat. När en bil åker in i garaget kastads en tårgasgranat in. En man i 35-årsåldern grips i närheten av polishuset och blir senare anhållen av åklagare.

Angreppen som sker i och mot vårt samhälle måste bemötas med kraft, inte med broschyrer som beskriver en eventuellt kommande kris – som dessutom redan är här. Räcker det verkligen att Morgan Johansson (S) kallar det för “ett avskyvärt angrepp på rättsväsendet” eller att Ulf Kristersson ser attackerna mot vår polis som “ett angrepp mot vår rättsordning och mot statens allra mest grundläggande funktioner? Förstår man ens allvaret? Och hur påverkas ett samhälle där våldtäkter mer eller mindre ses mellan fingrarna – lite som Collateral Damage? Det finns inget i dagsläget som tyder på att utvecklingen är på väg att vända.

2018 – bilbränder – samtliga anlagda

Natten mellan den 13 och 14 augusti härjade nästan 90 anlagda bilbränder i Göteborg, Trollhättan, Lysekil, Stockholm och Uppsala. Samma natt rapporterades om ytterligare fyra bilbränder i Helsingborg. Den 31 augusti rapporterades om ett tjugotal bilar som förstörts eller skadats i bränder på flera orter i södra Sverige. Den 3 september brann totalt 13 bilar på fem olika platser i Västerås. Den 9 september brann bilar på fem platser i Skåne. Totalt förstördes ett tiotal bilar. Den 10 september brann två bilar och en tredje uppgavs vara brandskadad när polisen larmats till misstänkt anlagda bilbränder i Munkfors.

Den 17 september rapporterades om två olika bilbränder i Oxie. Bägge tros vara anlagda. Flera vittnen larmade också om ett halvdussin höga smällar som misstänktes vara skottlossning vid 23.15.

Efter varje attack mot polis/polishus ropar folket på partiledarna om fler poliser som då lovar mer resurser trots att de, precis som vi, är fullt medvetna om att utbildningsplatserna på våra polishögskolor gapar tomma och att erfarna poliser fortsätter att lämna yrket.

Polisen är utmanad och utarmad. Det förtroende vi en gång hade för våra rättsvårdande instanser är inte vad de en gång brukade vara. Det är ett allvarligt problem som i allmänhet fångats upp av dem som inte tror på det fria samhället, den fria kvinnan eller fria ordet – och i synnerhet fångats upp av de kriminella.

2018 – explosioner mot bostadshus och andra fastigheter

Den 19 februari vid midnatt exploderade någonting i eller vid ett hus i östra Staffanstorp. Flera personer slog larm efter den höga smällen. Flera rutor krossades. Den 17 juni detonerade en kraftig smäll i Malmö intill ett flerfamiljshus natten till söndagen. Explosionen orsakade skador på fasaden och tre fönster. Den 14 september kallades polis till Flemingsberg söder om Stockholm efter att boende hört en kraftig explosion. En bil och en husfasad ska ha skadats av någon slags detonation. Den 15 september skedde en kraftig detonation i Stockholm. Boende uppmanades stanna inne. Enligt vittnesmål skedde detonationen vid en fritidsgård. Dagen efter hittades ytterligare ett föremål som polisen bedömde som farligt.

Dessa incidenter är bara ett axplock av alla de attacker som de senaste månaderna skett i ett tidigare fredligt Sverige. Den brännande frågan är hur utvecklingen ska vändas? 50 dagar efter valet är utsikterna för en ny regering små, och att den inslagna politiska vägen ska ändras förefaller föga troligt. Hur situationen kommer att utveckla sig är i dagsläget oklart, men att landet befinner sig vid ett vägskäl står bortom allt rimligt tvivel.

2019 – explosioner mot bostadshus och andra fastigheter

Jämför man antalet sprängningar första halvåret 2018 med samma period 2019 ser vi att antalet har ökat från 83 st 2018 till 120 st 2019, en ökning med drygt 69 procent.

Fram till 2019-09-07, har antalet sprängningar i Sverige varit 123 till antalet. Följs trenden kan det totala antalet sprängningar för Sverige mycket väl komma att överstiga 200 sprängningar. Flest sprängningar sker i Region Syd följt av Stockholm.

Jämför vi sprängningar i Sverige med Kabul, Afghanistam, ligger vi i Sverige i topp med 123 sprängningar mot 6 i Kabul mätt fram till 2019-09-03. Man kan fråga sig vilket av länderna som egentligen plågas av inbördeskrig. Det känns märkligt att Afghaner invandrar i tiotusental då det förefaller vara betydligt tryggare att bo i hemlandet än i Sverige. i Alla fall sett till antalet bombningar.

Noterbara bombattacker i Sverige 2019. Det som kanske sticker ut mest var den spektakulära bomben mitt i ett bostadsområde i Linköping 2019-06-07. Ett hundratal lägenheter fick skador på fönster och balkonger. Universitetssjukhuset i Linköping var uppe i katastrofläge. 25 personer skadades lindrigt och två är kvar på sjukhus.

Efterspelet, det vill säga polisens rapportering var mycket knapphändig. Presskonferensen några dagar senare blev nästan pinsam då press och allmänheten i princip inte fick veta någonting alls. Jämför det med Breiviks sprängning i Oslo som efter detonationen direktsändes i många timmar. Där dröjde det inte lång tid innan världen fick veta vilket sprängmedel som använts. I fallet Linköping har det efter tre månader ännu inte lämnats någon information om bombens sammansättning eller syftet med bomben.

Madeleine J Lilja Rönnquist

Jan Ove Malmgren


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  

4 tankar på “Kan vi prata om det lågintensiva kriget i Sverige?

 1. Carl den 12

  Mycket bra skrivet Madeleine ?
  År 2018 var första gången jag hörde Stefaaaaaaaaaaaaaaan, svära och det var ju verkligen på tiden, då vår stadsminister svor över bilexplosionerna.
  Under tiden detta pågick, var jag ute på stan med en god vän som röstar på liberalerna och vi mötte upp hans manliga vän och flickvän, som bägge var oroliga över läget.
  Han berättade för mig att han var kristen och röstade på SD och var trött på att be om ursäkt för det.
  Han såg denna situation som en brist på gott styre och svek mot det svenska folket.

  Calle som satt och skämdes för att jag röstade på den taggiga rosen du representerar i valet år 2014, men jag sa inte det då.
  Utan sa att jag röstade blankt i valet år 2018.

  Stefan, vem är du och vad står du för egentligen ?

  Står du upp för oss som arbetar, sköter oss och betalar skatt ?

  Eller står du upp för drogleverantörer, kriminella, terrorceller, mördare, pedofiler och våldtäktsmän som utsätter kvinnor för tortyr i grupp ???

  Mycket snack och liten verkstad och jag vill inte höra dig svära, utan ta nu antingen ett jävla rejält krafttag eller avgå !!!
  Sedan hur ni väljare prioriterar olika människor och kön, det vill jag verkligen inte höra och veta !!!
  Se det har jag räknat ut själv, när ni yrar och målar in i ett hörn och tycker mer synd om förövarna än offren och deras livslust dom suger ut på all deras energi och värde, medans ni passivt medberoende indirekt deltar och ger dessa våldsverkare cread……………………………………

 2. Torbjörn

  Eftersom det är så tyst från våra politiker så är detta som händer i Sverige en medveten agenda från politiskt håll. Media delar deras agenda. Söndra,Härska,Förgöra.
  Allt vi ser,hör och upplever är medvetna handlingar.

 3. Robert

  Det är inte konstigt att polisen är svag då regeringen sparkade och bytte ut alla erfarna poliser de byttes ut till nyexaminerade personer och då förlorade vi erfarenhet som skickats vidare i disenier från erfarna till de nyexaminerade osv. Istället sattes oerfarna personer på chefs platser osv, Varför? Som jag tolkar det ville regeringen bytta ut allt från grund och botten genom att sätta “ny tänkande” människor bakom ratten. Men det är mäst troligt att detta är gjort med flit för att just bryta ner sammhelet.

 4. Carl den 12

  Jag är med er Robert?& Torbjörn?

  Calle som ser att det finns invånare kvar i detta avlånga land??, med både skärpa och❤
  Ranelid?du bör öppna en skola och lära folk att tänka och känna, som envisas med att bara flumma bort allvaret vi står i och ännu mer kommer att stå i, om inte Swea riksdag och dess medlöpare vaknar och det NU?……………………………………………………………………………………

Kommentarer är stängda.