Knutsons analys om Wallström: “Hennes tid som utrikesminister har kantats av kontroverser och politiska konflikter”

| 7 september, 2019

Mats Knutson skriver på SVT Nyheter om Margot Wallströms avgång och att det inte är som Löfven sa att hon mött stor respekt runt om i världen. Den har snarare kantats av kontroverser och politiska konflikter, inte bara här hemma i Sverige utan även i länder runt om i världen.
Knutson fortsätter med att avgången inte är egentligen något överraskande, hon övervägde det redan inför förra höstens val, men att svårigheterna med regeringsbildningen fick henne att sitta kvar några månader till.

Knutson skriver att avgången kommer lägligt för Löfven då den kom inför den planerade regeringsombildningen som sker nu på tisdag med riksmötets högtidliga öppnande. För sedan tidigare står det klart att en regeringsombildning kommer att ske då Ylva Johansson lämnar posten som arbetsmarknads för att bli ny EU-kommissionär. Så det innebär att Löfven får försöka vaska fram minst två nya ministrar istället för bara en. Vilket kan enligt min mening nog vara ett bekymmer för honom då begåvningsreserven nog snart är uttömd i både bland Miljöpartisterna och Socialdemokraterna.

Härefter går Mats Knutson över till minnesanteckningarna över Wallbergs gärningar som politiker. Han menar att hon nog blivit mer luttrad nu än vad hon var vid sitt tillträde 2014. Han menar att hennes idealism och aktivism har gjort henne populär i partiets egna led och det påminde om partiets forna storhetsdagar under Olof Palmes tid. För enligt Knutson så pratar gärna socialdemokraterna nostalgiskt om arvet efter Palme. Men under Wallströms tid som utrikesminister så har det visat dig ha varit betydligt svårare att förena denna idealism med en realistisk regeringspolitik.

Härefter så skriver Knutson att just den idealism som Wallström hade visade sig inte vara realistisk i bland annat hennes försök att Sverige skulle skriva under FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen. Något som var ett arv från Palmes tid. Det havererade helt när regeringens egen utredare avrådde det för att det allvarligt riskerade Sveriges säkerhet och när det inte fanns något parlamentariskt stöd för ett undertecknande i riksdagen. Det var inte det enda nederlaget som Wallström råkade ut för.

När Socialdemokraterna vann valet 2014 lovades det högt och heligt av dem och Wallström att Västsahara skulle erkännas, men så blev det inte. För kampanjen om en plats i FN:s säkerhetsråd kom emellan, och när det visade sig att Marocko riskerade att äventyra detta så skrinlades det erkännandet. Regeringen valde att så tyst och obemärkt som möjligt skrinlägga de planerna.
Men en plan som socialdemokraterna och Wallström yrkade på och som genomfördes var erkännandet av Palestina, vilket fick ödesdigra konsekvenser för Sveriges chanser att agera diplomatiskt i regionen och för henne personligen innebar det att hon portades från Israel.

Wallström råkade också i bråk med Saudiarabien då hon anklagade regimen för medeltida bestraffningsmetoder. Något som Saudiarabien svarade på med att ta hem sin ambassadör från Stockholm. Detta resulterade till att regeringen tvingades sända en särskild delegation till Saudiarabien under ledning av Björn von Sydow, för att släta över konflikten.
Så man kan ju fråga sig att Löfven kan hylla henne så mycket som han gör, för när man läser om de saker Knutson tar upp här så borde hon slängts ut ur vilken annan stats regering som helst i världen. Men i Sverige så hyllas hon för den aktivism hon hållit på med.

Knutson skriver också att hon kommer att bli ihågkommen för den som lanserade den ”feministiska utrikespolitiken”, en politik som enligt honom är svår att mäta eller uppskatta men som trots det lyfts fram i utrikesdeklarationer och högtidstal.
Men hur kan hon då hyllas av Löfven så mycket som hon görs?
För även ett av de stora framgångarna för Sverige, det att Sverige kom med i FN:s säkerhetsråd kantades av rykten om mygel och mutor, något som tystades ner och glömdes undan.

Detta var något som DN försökte undersöka men inte kom till botten med på grund av enligt Wallström inte rutinerna om offentlighetsprincipen inte följts. Men några dokument var pengarna till kampanjen tagit vägen kom aldrig fram.
Så än en gång, hur kan detta vara något att hylla Löfven?
Jag skulle vilja påstå att Margot Wallström har varit en av denna regeringens sämsta ministrar som fått sitta kvar i orubbat bo tack vare att hon var en av Socialdemokratins guldtöser.

En som var verksam under tiden då deras ”gud” Palme var statsminister.
Så även om Knutson i vissa fall tycker att Wallström varit en bra utrikesminister så kan jag inte hålla med om det. Där har varit allt för många oklarheter, allt för mycket med dokument som försvunnit och allt för många klavertramp från hennes sida för att jag skulle vilja lovsjunga henne som så många andra gör i dessa tider. Jag skulle vilja ha fler bevis innan jag skulle vilja säga att hon gjort ett gott jobb på det ämbetet hon innehaft.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/wallstroms-tid-som-utrikesminister-har-kantats-av-kontroverser

1 En tanke på “Knutsons analys om Wallström: “Hennes tid som utrikesminister har kantats av kontroverser och politiska konflikter”

  1. Andreas Terzis

    En typisk genomkorrupt sosse. Trumfas endast av ärkenöten Löfven som kan klassas som tidernas mest ignoranta och genant korkade statsminister.
    Med ministrar och politiker av deras kaliber är det inte att undra på hur det ser ut i landet.

Kommentarer är stängda.